Film/TV
0

"Oliver Twist" u režiji poljskog reditelja Polanskog

NINA
Nakon višestruko nagrađenog "Pijanista", reditelj Roman Polanski priprema novi film koji se bazira na klasiku Charles Dickensa "Oliver Twist", te možemo reći kako se na taj način poznati reditelj polako približava mlađoj populaciji.

"Nakon "Pijaniste", izuzetno ličnog filma, počeo sam razmišljati o sljedećem projektu. Komedija? Akcijski film? Za mene izgleda nemoguće da se vratim takvim projektima, da snimim film na osnovu trivijalne priče. Želja za snimanjem dječjeg filma se pojavila dok sam gledao vlastitu djecu. U isto sam vrijeme razmišljao o knjigama koje sam obožavao dok sam bio mali", izjavio je Polanski.

Film, koji će sigurno osvojiti i male i velike, bazira se na priči o dječaku koji je pobjegao iz sirotišta u viktorijanskoj Engleskoj i pridružio se skupini mladih džepara koji rade za lopova. David Leanova verzija iz 1948., u kojoj glumi Alec Guinness, ostaje filmski klasik.

Govoreći o svom dosadašnjem radu, Polanski, rodom iz Poljske, rekao je da ga ne zanimaju filmovi s događajima koji su bliski njegovom životu.

"Zato mi je trebalo toliko puno da režiram "Pijanistu". Oduvijek sam htio nešto takvo učiniti, ali je samo trebao materijal, inspiracija ili knjiga da se upustim u takav projekt. Ponekad se čitajući knjigu poistovjetim s likovima, a na isti način stvaram i filmove. Volim svoj posao i uvijek nastojim ostvariti potpuno zadovoljstvo u onome što radim", dodao je poznati reditelj.

"Pijanist" je osvojio Oscara i The Palme D'or 2003., najvišu nagradu na filmskom festivalu u Cannesu. Nagrađeni film se temelji na sjećanjima židovskog pijaniste koji je preživio njemačku okupaciju Poljske. Polanski, čija je majka umrla u koncentracijskom logoru, je u film unio i dijelove iz vlastitog života.

Snimanje novog filma Romana Polanskog trebalo bi započeti u Češkoj sredinom ove godine.