Film/TV
0

Održana svjetska premijera filma "Gori vatra"

Klix.ba
Petnaest minuta ovacija za bh. film u Lokarnu
Petnaest minuta ovacija za bh. film u Lokarnu
Film <em>Gori vatra</em> bh. reditelja i scenariste Pjera Žalice, koji je u ponedjeljak na 56. internacionalnom filmskom festivalu u Lokarnu doživio svjetsku premijeru, pozdravljen je burnim ovacijama i aplauzima publike u prepunoj dvorani FEVI.

Kako izvještava Oslobođenje, uz reditelja Žalicu, publika je nakon projekcije sa oduševljenjem pozdravila glumce Enisa Bešlagića, Jasnu Žalicu i Emira Hadžihafizbegovića, te producenta Ademira Kenovića i izvršnog direktora filma Ismeta Begtasevića i Aidu Huseinović, iz producentske kuće Refresh. Nakon jučerasnje konferencije za novinare, bh. ekipa krenula je na svjetsku premijeru filma, čiji je početak bio zakazan u 14 sati. Slijedi projekcija, a zatim petnaestominutne ovacije i aplauz u prepunoj sali u Lokarnu.

Svjetskoj premijeri filma Gori vatra prisustvovalo je više od tri hiljade gledalaca, koje je oduševila tragikomična priča o poslijeratnoj stvarnosti malog grada u BiH.

Potpuno sam zbunjen u ovom trenutku, svi nas stalno vuku za rukav, telefoni neprekidno zvone... Sve je prošlo super, komentari novinara i gledalaca su fenomenalni, a publika je reagovala vrlo slično kao publika u Sarajevu na zatvorenoj projekciji”, kazao je za Oslobodjenje, nekoliko trenutaka nakon projekcije filma, reditelj Pjer Žalica, vidno uzbuđen zbog ovakvih reakcija publike i medija u Lokarnu. Glavni glumac u filmu Enis Bešlagić ističe koliko je ponosan zbog svega i kako mu je izuzetno drago da je film svjetsku premijeru doživio upravo u Lokarnu. “Bilo je nevjerovatno, aplauz i ovacije su bukvalno trajali petnaest minuta, a sada ne možemo da predahnemo od davanja izjava, autograma... “, kaže Bešlagić i, u svom stilu, duhovito dodaje: “Bilo vam je otprilike isto kao kada se izvrši transfer Davida Beckhama, samo što tada nema aplauza!” “Ovo je mješavina ponosa i tuge. Ponosa zato što sam dio ovog filma, a tuge zato što svi ljudi koji su radili film nisu sada ovdje, jer ovo je naša kolektivna pobjeda. Kao glumac još nisam doživio ovako nešto”, kazao je Emir Hadžihafizbegović.

Ovo bh. ostvarenje u Lokarnu će biti prikazano i večeras i sutra. Gori vatra je uvrsten u internacionalni kompeticijski program Lokarno film festivala, a nagrade za koje se Gori vatra takmiči su: Zlatni leopard za najbolji film, Srebrni leopard za drugi najbolji film, Srebrni leopard za najbolji debitantski ili drugi film u karijeri, Specijalna nagrada zirija, te Leopardi za najbolje muške i ženske glumačke kreacije.