ASU
0

Održana premijera filma "Sunčana djeca"

Sarajevo-x.com
Foto: Amer Kapetanović / Studio TNT
Foto: Amer Kapetanović / Studio TNT
U utorak navečer na Otvorenoj sceni Obala u Sarajevu održana je premijera dokumentarnog filma "Sunčana djeca" Sabrine Begović, studentice Odsjeka za režiju na Akademiji scenskih umjetnosti.

Film prikazuje život tri porodice, tačnije život tri majke koje imaju djecu sa Downovim sindromom, te govori o njihovoj borbi sa svakodnevnim poteškoćama. Dokumentarac je ujedno i priča o procesu inkluzije i mogućnostima koje on pruža djeci sa posebnim potrebama.

"Pratila sam dvoje djece koji pohađaju redovnu školu, te jedno koje ide u specijalnu školu, gdje oni pored svojih vršnjaka imaju bolje prilike da se razvijaju i vode normalan život. No, problem je što u našoj zemlji još uvijek nema dovoljno stručnog kadra i finansijskih sredstava koji su potrebni za brigu o ovoj djeci", ističe Sabrina Begović, rediteljka filma.

Film je bio dio zadataka i edukacije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a ideja je, kako ističe Sabrina, došla sasvim slučajno.

"Kada smo dobili zadatak, razmišljala sam o svim stvarima iz našeg okruženja koje me bole. Uz to, moja majka je kuma jednoj 'sunčanoj djevojčici', pa sam tako i krenuli sa dokumenatarcem. Djevojčice Aidu, Jelenu i Muratku sam pronašla zahvaljujući udruženju 'Život sa Down sindromom', kojeg su osnovali roditelji ove djece", ispričala je Sabrina za Sarajevo-x.com.

Sabrina je široj publici poznata po ulozi u filmu "Sasvim lično", u kojem osim nje glumi njen otac i reditelj filma Nedžad Begović, majka Amina Begović, poznata bh. glumica te sestra Naida Begović.

Posjetioci su večeras imali priliku kupiti DVD snimak dokumentarca, za cijenu koju su oni sami odredili, a sva novac ide u humanitarne svrhe. Naime, jednoj junakinji filma prijeti opasnost da u potpunosti izgubi vid te joj je hitno potrebna operacija.

"Djevojčica je je izuzetno talentirana i svestrana, trenira karate, pobjeđivala je na nekoliko takmičenja, uči nekoliko stranih jezika, pjeva u horu i sjajno crta", naglašava rediteljka filma.

Sarajevo-x.com vam donosi fotografije sa premijernog prikazivanja "Sunčane djece" na Otvorenoj sceni Obala.