Filmski radnici
0

"Odmah izdati dozvolu za snimanje filma Angeline Jolie"

FENA
Foto: JLP
Foto: JLP
Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine sa iznenađenjem je primilo vijest da je Federalno ministarstvo kulture i sporta odbilo izdati dozvolu za snimanje filma "Untitled Love Story“ Angeline Jolie.

"Posebno su uznemirujuće bile špekulacije po kojima ova dozvola nije izdata jer neka udruženja građana i samo Ministarstvo ima prigovore na sadržaj filma", kaže se u saopćenju Udruženja fimskih radnika BiH, uz navod 'da se ne želi referirati na zakulisne priče nego inisistira da, s obzirom da je Ministarstvo kao razlog neizdavanja istaklo nepotpunu aplikaciju, sada kada je aplikacija upotpunjena odmah izda dozvolu za snimanje'.

"S druge strane, ako dozvola ne bude izdata, biće jasno da je u pitanju procjenjivanje 'podobnosti' sadržaja djela što predstavlja čistu cenzuru, koja je u BiH neustavna, da ne spominjemo štetna za ionako slabašno tkivo BiH kao slobodnog društva. Kako su takve tendencije bile vidljive već u izjavama članova Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju vezane za projekat 'Otok ljubavi' Jasmile Žbanić, uzimamo u obzir i ovu mogućnost. U tom slučaju najoštrije protestujemo i insistiramo da se dozvola odmah izda i da se svaka slijedeća ovakva situacije sasiječe u korijenu", navodi se u saopćenju i dodaje:

"Nikome ne sporimo pravo da ima mišljenje i govori čak i o stvarima u koje se ne razumije, ali da taj govor rezultira represivnim akcijama demokratski izabrane vlasti, posebno prema umjetnicima, je put u diktaturu i fašizam".

"Osim toga kulturni, filmski, ali i poslovni imidž Bosne i Hercegovine je već prvom odlukom srozan na najniži nivo u desetljeću, s obzirom na medijsku pažnju koju dobija rediteljka, kao jedna od najvećih živih filmskih zvijezda. Natpisi i prilozi o tome kako bh. vlasti ne izdaju dozvolu jer im sadržaj ne odgovara, pojavili su se na niz TV kanala i praktično u svim važnijim filmskim časopisima i internet portalima. Zato bi bilo najbolje da se ovaj nesporazum hitno razriješi, dozvola za snimanje izda odmah čim se procedura zadovolji, a država i njeni organi odustanu od bilo kakvog pokušaja cenzurisanja umjetnosti", saopćilo je Udruženje filmskih radnika BiH.