Film/TV
21

Odlične serije za "užasne" ljude: Pet TV serija za ljubitelje mračnijeg humora

Piše: Klix.ba
It's Always Sunny in Philadephia
It's Always Sunny in Philadephia
Ukoliko ste jedna od onih osoba kojima je sarkazam drugo ime, a nerviraju vas prikazi idiličnih i nerealnih ljudskih odnosa koje vidimo u najpopularnijim TV serijama, pravo osvježenje za vas mogli bi biti sljedeći naslovi.

Ove TV serije prikazuju život iz perspektive sarkastičnih, "mračnih“ ljudi koji se ne plaše izaći iz okvira normalnog i pristojnog. Ukoliko ste od onih koji život ne gledaju kroz ružičaste naočale, svoje nove najdraže serije mogli biste pronaći upravo u izlistanim prijedlozima.

It's Always Sunny in Philadelphia

Serija prati avanture grupe prijatelja koji zajedno drže bar u Philadelphiji. Grupu čine blizanci Dennis i Deandra Reynolds, njihov ekscentrični otac Frank Reynolds i prijatelji Charlie Kelly i Ronald McDonald, zvani Mac. Iako svi likovi imaju svoje posebnosti koje obogaćuju ovaj TV uradak, zajednička crta svima im je egocentričnost i nedostatak obzira za druge. Zbog svojih neuobičajenih poslovnih ideja često završe u bizarnim situacijama koje njihovo nezadovoljstvo životom samo produbljuju a gledaocima pružaju priliku za smijeh. Serija ima odličnu glumačku ekipu na čelu sa poznatim Danny DeVitom, dobitnikom Golden Globe i Emmy nagrada. Serija se prikazuje od 2005. godine a dobila je ugovore za trinaestu i četrnaestu sezonu.

Difficult People

Difficult People
Difficult People

Difficult People je premijeru imala u augustu 2015. godine, a trenutno je u toku druga sezona. Serija se vrti oko dvoje njujorških komičara, Julie Kessler i Billy Epsteina, koji bezuspješno pokušavaju dostići uspjeh i slavu. U tome ih svesrdno ometa njihova mržnja za sve i svakoga, osim jedno za drugo te zaokupljenost besmislenim poslovnim poduhvatima, poput prodavanja vode iz biblioteke i organiziranja "humanitarne" akcije koja se sastoji od snimanja ubacivanja ruke u WC školjku. Odnos Billyja i Julie je iskreni prijateljski a duo podržava jedno drugo i u najbeznadnijim poduhvatima i objektivno glupim idejama. Glavne uloge tumače Julie Klausner i Billy Eichner, a u seriji se pojavljuje mnoštvo poznatih ličnosti poput glumice i režiserke Tine Fey, repera Method Mana, te glumca Setha Meyersa.

Daria

Daria
Daria

Daria je mračna animirana komedija koja prati avanture istoimene junakinje, inteligentne i ekstremno sarkastične srednjoškolke. Serija predstavlja satiru života u srednjoj školi i puna je aluzija i kritika popularne kulture i društvenih klasa. Daria ismijava sve društvene pojave koje smatra negativnim, a na meti kritika najčešće su neki od popularnih školskih likova, kao i njena vlastita sestra koja je predstavljena kao praznoglava djevojka opsjednuta popularnošću, izlascima i modom. Serija ima 5 sezona od po 13 epizoda, a napravljena su i dva filma.

Crazy Ex-Girlfriend

Crazy Ex Girlfriend
Crazy Ex Girlfriend

Ova serija istražuje fenomen "lude bivše djevojke" sa velikom svjesnošću seksizma samog tog termina, a sa pojavom se ismijava na jedan topao, suosjećajući način. Radnja prati život Rebecce Bunch, uspješne njujorške advokatice koja se nakon susreta sa bivšim dečkom Joshom Chanom odlučuje preseliti u njegovu rodnu Kaliforniju i ostaviti iza sebe svoj život i dostignuća. Serija je satira, mračna komedija sa elementima mjuzikla, koja na zanimljiv i zabavan način otvara pojave koje nagrizaju moderno društvo, poput samoće, neprestane trke za uspjehom i nezajažljive, skoro opsesivne potrage za ljubavlju i bliskošću sa drugim ljudskim bićem. Serija je imala premijeru u oktobru 2015. godine a premijera druge sezone trebala bi se desiti u oktobru 2016. godine. Glavnu ulogu tumači američka glumica Rachel Bloom.

Being Erica

Being Erica
Being Erica

U fokusu ove kanadske drama-komedije je Erica Strange, visoko obrazovana i ambiciozna žena čiji život se nalazi u haosu. Nakon što zbog alergijske reakcije završi u bolnici, protagonistkinja započinje čudnu psihoterapiju sa još čudnijim terapeutom, doktorom Tomom Wexlarom. Terapija uključuje putovanje kroz vrijeme gdje se Erica suočava sa svojim bivšim greškama, te pokušava iz njih izvući pouku za sadašnjost. Ova serija ne libi se potegnuti teške teme, poput smrti nekog bliskog i fluidnosti ljudske seksualnosti, a problemi se ne rješavaju jednostavno, već likovi prolaze kroz neugodna saznanja i često mijenjaju svoju perspektivu i način razmišljanja. Glavnu ulogu tumači glumica Erin Karpluk, a serija je prikazivana od 2009. do 2011. godine.