Film/TV
1

Odlazak legendarnog animatora Miyazakija u penziju šokirao filmsku industriju

Klix.ba
Hayao Miyazaki
Hayao Miyazaki
Oskarom nagrađivani japanski animator Hayao Miyazaki odlazi u penziju, a azijska filmska industrija tvrdi kako će nova generacija filmadžija, koja izlazi iz njegove sjene, imati velikih problema da dostigne njegovu dominaciju na box officeu.

"Činjenica je da neće biti 'drugog Miyazakija'“, navodi tokijski autor i filmski kritičar Mark Schilling. N a tržištu azijskih animiranih filmova dominiraju filmovi za djecu, a ne produkcija za odrasle, po kojoj je Miyazaki postao poznat. Za film "Spirited Away", iz 2002. godine, nagrađen je i Oscarom.

Ovaj 72-godišnji reditelj šokirao je čitavu azijsku filmsku industriju i horde fanova svojom odlukom da odlazi u penziju. Do odluke je došlo uprkos tome što njegov posljednji film "The Wind Rises", priča o čovjeku koji je izumio japanske borbene avione Mitsubishi Zero, nastavlja dominaciju japanskim box officeom. Film je zaradio 115 miliona dolara od svoje premijere u julu.

Uspjeh posljednjeg filma samo nastavlja impresivan niz uspjeha Miyazakijevih filmova na box officeima širom svijeta, a od januara naredne godine trebao bi početi i sa projekcijama u Evropi i SAD-u.

Schilling, koji je preveo knjigu o Miyazakijevim radovima "Princess Mononoke: Umjetnost i stvaranje najpopularnijeg japanskog filma svih vremena", navodi kako će interes publike za animatore koji rade sličnim, rukom crtanim, stilom, neizbježno opasti.

"Nijedan od njihovih filmova nije dostigao uspjeh na box officeu, poput Miyazakijevih, i teško da će moći u budućnosti", rekao je Schilling.

Ograničeno tržište nije omelo Yeona Sang-Hoa, čiji je drugi film "The Fake" osvojio kritiku na Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu.

"Animirani filmovi za odrasle su zaista rijetki. Čak i kada se investira u film, teško je da će biti objavljen. Animatori poput mene morat će publiku više upoznavati sa animacijom tako što će stvarati više filmova", rekao je Sang-Ho.

Uprkos hvalospjevima kritike i tri nagrade na Busanu 2011., Sang-Hoov debitantski film "The King of Pigs" nije uspio ni da nadoknadi svoj budžet od 150 hiljada dolara. To ga nije omelo i odlučan je da nastavi sa radom i razvija vlastiti stil, crpeći inspiraciju iz Miyazakijevih radova.