Dodjela nagrada BAFTA
0

Odete li večeras kući s kipićem, osvojit ćete Oscara

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dodjela britanskih filmskih nagrada BAFTA već godinama je uvod u veliku američku ceremoniju dodjele Oscara. Analizirajući situaciju u prethodnih osam godina, lako se dođe do zaključka da između ove dvije dodjele ima mnogo sličnosti.

Niko nije ni pomišljao da će BAFTA postati tako pouzdana provjera pred Oscara, ali je u filmskoj industriji zavladalo mišljenje da ako ste uzeli kipić u Londonu, sigurno ćete to učiniti i u Hollywoodu.

Dogodilo se to i prošle godine sa filmom "Slumdog Millionaire", koji je imao iste nominacije i nagrade na obje dodjele.

Ove godine svih pet nominovanih u kategoriji za najbolji film - "Avatar", "An Education", "The Hurt Locker", "Precious" i "Up in the Air" - nalaze se u istim kategorijama i za Oscara. Isti je slučaj i kod četiri od pet scenarija, te najboljeg režisera, glavnog i sporednog glumca i glumice, primjećuje magazin Variety.

Neki bi pomislili da je riječ tek o slučajnosti, ali analize pokazuju da dvije akademije koje dodjeljuju nagrade jednostavno donose iste odluke u deset najvažnijih kategorija.

"Sasvim sigurno nećete osvojiti Oscara ako niste nominovani za BAFTA-u. Ukoliko pak osvojite BAFTA-u, bit ćete nominovani za Oscara", navodi se dalje u Varietyju.

Filmski kritičar Barry Norman ističe kako su britanski filmovi upravo zahvaljujući BAFTA-i u posljednjih nekoliko godina postigli uspjeh na dodjeli Oscara. U protivnom ih Amerikanci vjerovatno ne bi ni imali priliku vidjeti.

"Ono što se nađe među nominacijama za BAFTA-u daje ideje glasačima za Oscara", uvjeren je Norman. "Siguran sam da tu ima utjecaja, posebno kad su u pitanju relativno mali britanski filmovi, koji imaju limitiranu distribuciju u SAD-u."

Izvršna direktorica dodjele nagrada BAFTA Amanda Berry kaže da su mnogi članovi osjećali kako je britanska ceremonija u prošlosti bila u sjeni Oscara. Nakon brojnih razgovora prije dvije godine promijenjen je datum održavanja dodjele, tako da se ona sad odvija u februaru, umjesto u aprilu ili maju.

"Nismo željeli biti kopija Oscara", priznaje Berry. "Željeli smo održati svoju jedinstvenost."

Na pitanje novinara lista Independent misli li da ova dodjela ima ikakvog utjecaja na Oscara, Berry kaže: "Nadam se da ima nekog utjecaja. Imamo čak i neke zajedničke članove."

Priznaje da povremeno dobijaju kritike jer javnost u Velikoj Britaniji smatra da ne nagrađuju dovoljno domaće filmove, ali ističe da im je cilj takmičenje filmova na svjetskom nivou.