Film/TV
56

"Odabrao Đelo Hadžiselimović": Kultni urednik HTV-a porijeklom iz BiH danas uzgaja masline i bademe

Piše: M. N.
Đelo Hadžiselimović (Foto: Arhiv/PIXSELL)
Đelo Hadžiselimović (Foto: Arhiv/PIXSELL)
Urednik HTV-a u penziji Đelo Hadžiselimović poznat je po brojnim novinarskim ostvarenjima, ali ono po čemu ga svi pamte jeste sintagma "Odabrao Đelo Hadžiselimović" koja je poput brenda označavala kvalitet dokumentarnog filma koji se emituje na državnoj televiziji Republike Hrvatske.

Hadžiselimović je otišao u penziju krajem prošle godine, a cijelu karijeru proveo je u medijima. U razgovoru za Klix.ba kazao je kako uživa u penziji i da se nikada nije osjećao bolje.

"Povukao sam se u Istru i bavim se poljoprivredom. Uzgajam bademe, smokve i masline. Ali ostao sam vezan za medije i radim povremeno neke poslove", rekao je Hadžiselimović.

Rijetko ko se poput njega može pohvaliti bogatom medijskom karijerom. Nakon što je diplomirao 1974. godine postaje vanjski saradnik Televizije Zagreb u emisiji Jadranski susreti. Radio je u Zabavnom programu i sa Televiziju Zagreb, koja je kasnije postala HTV nije otišao 41 godinu. Urednik u Zabavnom programu postao je 1981. godine, a pet godina kasnije s Mignon Mihaljević počinje raditi na Programu Plus.

Od 1990. bio je urednik Drugog programa, a 1991. postaje urednik Ratnog programa, zajedno s Velimirom Đuretićem i Marijom Nemčić – svojom profesionalnom, ali i dugogodišnjom životnom partnericom. Uređivao je prvo i drugo izdanje dodjele nagrada Porin, a 1993. je postao urednik Zabavnog programa. Krajem 2014. godine bio je izabran i za vršitelja dužnosti glavnog urednika kanala HRT1.

"Najteže mi je bilo raditi ratni program jer su nam kolege ginule. Bilo je to strašno vrijeme zbog rata. Profesionalno je bio jedan od najboljih, ali ljudski jedan od najtežih perioda", kazao nam je Hadžiselimović.

Popularizacija dokumentaraca na HTV-u krenula je od kraja 80-ih godina prošlog stoljeća, odnosno 1986. godine kada je Đelo s Mignon Mihaljević počeo raditi Program Plus. Tada počinje sistemsko prikazivanje dokumentaraca i putopisa koje je Đelo birao za gledatelje.

"Ja sam to strašno volio i volim još uvijek. Volim te žanrove. Kao klinac sam volio gledati dokumentarce i poklopilo mi se s profesijom. Što ljudi gledaju iz zadovoljstva, meni je ujedno i posao. Radio sam s velikim veseljem", rekao je Hadžiselimović.

Na pitanje da li smatra da među svojim kolegama ima nasljednika koji će s istim žarom i profesionalnošću birati dokumentarce kazao je kako njegove kolege "vrlo dobro znaju svoj posao" te smatra kako će ga obaviti na zadovoljavajući način.

"Kada bih opet trebao birati opet bih sve isto radio", kazao je Hadžiselimović našalivši se kako je još uvijek mlad i pun snage.

Redovno gleda dokumentarce, a posljednji koji je pogledao i koji preporučuje je "Prva sedmica u maju", u kojem se prikazuje Metropolitan muzej u SAD-u koji godinu dana priprema izložbu odjeće.

"To je fascinantno i izvrsno", poručio je.

Hadžiselimović je porijeklom iz BiH. Njegov otac je iz Kotor Varoši, a majka iz Sarajeva. Preselili su se u Zagreb 1941. godine i imali su troje djece, od kojih je Đelo najmlađi. Završio je IV gimnaziju, a potom Komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.