Film/TV
47

Od školskog do trodnevnog: Brojni noviteti 7. Sarajevo Youth Film Festivala

Piše: A. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sedmi Sarajevo Youth Film Festival ponudit će publici najbolje izdanje do sada, istaknuto je danas na konferenciji za medije.

Festival je izrastao iz školskog festivala filma koji su prethodnih šest godina organizovali Gimnazija Dobrinja i Grad Sarajevo.

"Od ove godine to rade Gimnazija Dobrinja i Udruženje mladih umjetnika Bosne i Hercegovine, a novitet je i što festival sada traje tri dana i ima mnoštvo popratnih programa, među kojima je najatraktivniji Open Air na Žutoj tabiji, gdje će publika moći pogledati dva holivudska hita - 'Ted 2' i 'Minions'", kazao je direktor Festivala Kenan Musić i pozvao sve zainteresovane da dođu.

Novitet je i program "Kafa sa...", planiran za drugi i treći dan festivala. Gosti će biti Moamer Kasumović i Feđa Hadžifejzović, a u neformalnom druženju s učesnicima govorit će o svojim zanimanja. Najavljen je i panel marketing i produkcije sa tri stručnjaka iz oblasti produkcije, marketinga i ekonomije koji će pružiti priliku mladima da učestvuju i pokušati im približiti načine dolaska do budžetskog novca u filmskoj industriji te govoriti o sponi produkcije i marketinga.

Nakon svake projekcije takmičarskih filmova bit će omogućeno postavljanje pitanja mladima koji su režirali filmove.

Profesor Gimnazije Dobrinja Srđan Rodić otkrio je filmove koji će biti prikazani

"Imamo filmove iz regiona, iz Beograda, Zagreba i Sarajeva, kao i jedan film iz Francuske gdje mladi ljudi uče o scenskim umjetnostima u okviru sekcije. Filmovi su zaista dobri", kazao je Rodić.

Svečana ceremonija otvaranja festivala je u petak, 18. septembra, u kinu Meeting Point u 20 sati.

U subotu ujutro u 10 sati starta zvanični program festivala i upoznavanje učesnika, a sve ostale detalje možete pronaći na sarajevoyff.org.

Na ceremoniji zatvaranja u nedjelju bit će dodijeljene nagrade za najbolji film, najbolju žensku ulogu i najbolju mušku ulogu.