Novi film Danisa Tanovića
0

Od ponedjeljka snimanje 'Cirkusa Columbije'

Sarajevo-x.com
Na konferenciji za novinare održanoj u hotelu Mogorjelo u Čapljini danas je ozvaničen početak snimanja filma "Cirkus Columbia" reditelja Danisa Tanovića. Film je baziran na istoimenoj knjizi autora Ivice Đikića.

"Ovo je ljubavna priča koja se dešava u vrijeme početka rata", istakao je Tanović i pojasnio: "Scenario se bavi jednom od priča iz knjige i ja sam zahvalan Ivici na pomoći i velikodušnosti s kojom mi je dopustio da priču prilagodim jeziku filma.“

Glavne uloge u filmu igraju, Mira Furlan i Miki Manojlović i Jelena Stupljanin, uz koje će se prvi put na filmu pojaviti glumci Boris Ler i Mario Knezović.

"Ovo nije film koji se radi zbog novca, nego iz potrebe da se ispriča ova priča, odnosno da se snimi ovaj film. Ako se ovaj film pokaže kao uspješan to će biti odlično, ali je sadržaj i poruka filma najbitnija. To je važno da se kaže", naglasio je Miki Manojlović, te podcrtao da je ekipa koja se okupila stvorila preduslove za uspjeh. "Tu sam da ulogu Divka odigram najbolje što mogu i da u tom procesu ne budem sebičan, nego da razmjenjujem znanje sa ljudima koji su prvi put na filmu."

"Presretna sam da sam ovdje, scenarij je bogat, pametan, dobar i jako me veseli što ću raditi s Mikijem i sa glumcima koje ću upoznati. To je sreća za mene", kaže Mira Furlan i dodaje kako je nju ovom projektu između ostalog privukao i drugačiji pristup glumcima u odnosu na praksu u holivudskoj produkciji. "Ovo je osvježenje i ima ljekovit učinak za mene i kao osobu i kao glumca."

Glumci Jelena Stupljanin, Boris Ler i Mario Knezović su izrazili zadovoljstvo i sreću što će raditi na ovom projektu u koji, kako su naglasili, zaista vjeruju, te se nadaju da će opravdati povjerenje koje im je ukazao Tanović.

Ističući zahvalnost i Općini Čapljina, načelniku tamošnje policije, te svim ljudima u Čapljini koji su cijeloj ekipi izašli u susret, od članova ekipe Tanović je izdvojio gospođu Ljubu Đikić, Ivicinu majku, koja sa glumcima radi na autentičnom akcentu.

"Ja jako volim Hercegovinu i jako mi je važno da sačuvamo autentičnu ljepotu koja se odražava u specifičnosti tog dijalekta", rekao je.

"Snimanje počinje 19. oktobra u Vipavi, a završava početkom decembra, ukoliko ne bude padao snijeg. Dakle imamo ukupno 40 radnih dana", objasnio je Tanović, te dodao kako je iznimno sretan što su se i u Bosni i Hercegovini stvorili uslovi da je moguće snimati filmove, što je do prije 10 godina bilo nemoguće.

"Odluka da se većina filma snimi u Hercegovini je donesena kada me je producentica Amra Bakšić Čamo uvjerila da je to moguće i zbog toga sam jako sretan. Otvaranjem Odsjeka za produkciju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, stvorit će se uslovi da uskoro filmovi iz svijeta ne budu snimani u Mađarskoj, Rumuniji ili negdje treće, nego upravo u Bosni i Hercegovini", zaključio je Tanović.

Ostale uloge u filmu igraju Svetislav Goncić, Milan Štrljić, Jasna Ornela Beri, Mirza Tanović, Miralem Zubčević, Vesna Mašić, Ermin Bravo i drugi.

Producenti filma su: A.S.A.P. Films, Francuska i „2006“, Bosna i Hercegovina, ko-producenti: AUTONOMUS, Velika Britanija, STUDIO MAJ, Slovenija, RAZOR FILM PRODUKTION, Njemačka, MAN'S FILMS, Belgija, dok su ko-producenti iz BiH Ministarstvo kulture i sporta FBiH i BHRT.