Film/TV
0

Od 6. do 8. decembra u Tuzli će biti održan festival filma "Preko zidova"

FENA
U povodu obilježavanja 58. godišnjice potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ured za ljudska prava Tuzla organizira od 6. do 8. decembra u kući "Plamen mira" u Tuzli filmski festival "Preko zidova".

U sklopu festivala održat će se i izložba fotografije "Još jedan dan" Johana Lundberga te manifestacija "Na Korzu".

Na festivalu, trećem zaredom, bit će predstavljeno 11 dokumentarnih filmova koji bi trebali potaknuti gledatelje da određene događaje sagledaju iz drugog ugla, preko običnog i svakodnevnog viđenja međuljudskih odnosa.

Manifestaciju "Na Korzu" ponovo organizira Omladinski ogranak "Y" Ureda za ljudska prava Tuzla. Volonteri iz srednjih škola i s fakulteta organizirat će zabavni i edukativni program, uz učešće omladinskih bendova, plesnih grupa i učenika osnovnih škola.

U gradskom parku održat će se izložba likovnih radova učenika osnovnih škola s područja tuzlanske općine. U programu će sudjelovati i aktivisti iz drugih nevladinih organizacija.

Održavanjem ovog festivala i manifestacije "Na Korzu", Ured za ljudska prava Tuzla namjerava doprinijeti zajedničkom razumijevanju i otvaranju nove dimenzije u procesu izgradnje povjerenja, kao preduvjeta za izgradnju stabilnih država u regiji.

Festival je pripremljen u partnerstvu sa Filmskim festivalom o ljudskim pravima "VIVISECTfest" iz Novog Sada.