Film/TV
0

Od 4. maja na Federalnoj televiziji kultna serija Twin Peaks

Sarajevo-x.com
Od petka, 4. maja Federalna televizija počinje emitovanje kultne serije "Twin Peaks". Serija je postala jedna od najpopularnijih dramskih serijala svih vremena, a svom stvaraocu, producentu i reditelju Davidu Lynchu učvrstila je kultni status jednog od nainventivnijih autora u istoriji sedme umjetnosti.

Radnja serije se odvija u ruralnom gradiću na sjeveru SAD-a zvanom Twin Peaks. Započinje misterioznim ubistvom Laure Palmer, srednjoškolke i nedavno proglašene kraljice maturalnog plesa.

[SLIKA]3[/SLIKA]Njeno mrtvo tijelo, zamotano u plastičnu vreću, pronađeno je na obali rijeke. Naoko mirna sredina odjednom je uzdrmana ovim događajem. Cijeli grad je u šoku. Kako se radnja dalje odvija upoznajemo stanovnike ovog grada i otkrivamo ponešto o njima.

Spletke i nerazjašnjeni događaji upućuju na to da je bilo ko mogao ubiti nesretnu djevojku. Ipak, prvoosumnjičeni su Laurin dečko Bobby koji jutro nakon ubistva nije došao na nogometni trening, te Laurin zadnji ljubavnik, James koji je s njom proveo večer kada je ubijena.

Kako je dokaza malo, lokalnoj policiji u pomoć stiže inspektor FBI-a Dale Cooper, koji postaje ključan lik u otkrivanju ubice. Laurina majka nakon ubistva počinje imati vizije u kojima pokušava raspoznati ubojicu svoje kćerke, dok sam inspektor Cooper sanja paranormalne, jezive snove u kojima se pojavljuje i sama Laura Palmer.

Twin Peaks će se emitovati petkom, subotom i nedjeljom u večernjem terminu.