Film/TV
0

Od 29.01. u kinu Apolo film "Mistična rijeka"

Klix.ba
Od 29. januara u kinu Apolo prikazivaće se najnovije rediteljsko ostvarenje Clinta Eastwooda kriminalistička drama "Mistična rijeka".

Nakon završetka jednomjesečnog prikazivanja najvećeg filma 2003. godine "Gospodar prstenova: povratak kralja" koga je samo u sarajevskim kinima vidjelo preko 10.000 gledatelja, domaće distributerske kuće Issa Film i Art Company od 29. januara nastavljaju novu filmsku sezonu u kinu Apolo sa još jednim filmskim remek djelom, kriminalističkom dramom "Mistična rijeka".

Najnovije rediteljsko ostvarenje Clinta Eastoowda, svestranog holivudskog filmaša koji se već okitio Oskarom za najbolji film 1992. godine sa vesternom "Nepomirljivi" oduševilo je i filmske kritičare i publiku, te pokupilo veliki broj nagrada raznih kritičarskih i filmskih udruženja u Americi, dok se proteklog vikenda okitio i Zlatnim Globusima u kategorijama najbolje glavne i sporedne muške uloge za glavne protagoniste Sean Penna i Tima Robbinsa, koji predvode zvjezdanu glumačku ekipu u kojoj su još Kevin Bacon, junak serijala "Matrix" Laurence Fishburne, osvajačica Oskara Marcia Gay Harden i Laura Linney.

Ipak, kulminacija uspjeha filma "Mistična rijeka" stiže ovih dana sa čak sedam nominacija za Oskare u glavnim kategorijama najboljeg filma, najboljeg reditelja za Clinta Eastwooda, najbolji adaptirani scenario Brian Helgelanda, najbolju glavnu i sporednu mušku i žensku ulogu Sean Penna, Tima Robbinsa i Marcie Gay Harden, te u kategoriji najboljih vizuelnih efekata.

U filmu "Mistična rijeka" Penn, Robnins i Bacon igraju Džimija, Dejva i Šona, prijatelje iz djetinjstva koji još uvijek žive u istom susjedstvu radne klase u Bostonu gdje su i odrasli. Oni su se udaljili, svaki na svoj način progonjen sjećanjem na Dejvovu otmicu od strane zlostavljača djece prije 25 godina koju su njegovi prijatelji bespomoćno posmatrali. Njihove se sudbine ponovo povezuju novim tragičnim događajem zvjerskog ubistva Džimijeve 19-godišnje kćerke. Šon kao policajac istražuje slučaj, Dejv je glavni osumnjičeni, dok Džimi lud od bola želi sam presuditi ubici...

"Mistična rijeka" prikazivaće se na redovnom repertoaru kina Apolo svaki dan od 18:00 i 20:30 do 05. februara a onda će preći na prikazivanje u kino Tesla u istim terminima.