Film/TV
0

O'Collins: Da Vinčijev Kod - majstorska prevara

FENA
Profesor teologije na sveučilištu Gregoriana, otac Gerald O'Collins kazao je kako autor Da Vincijeva koda Dan Brown pripovijeda da je Kristovo božanstvo proglašeno 325. godine pod prisilom cara Konstantina te da je to čista laž.

Novi zavjet, napose Ivanovo evanđelje kaže "Gospodin moj – Bog moj", a Pavlove poslanice stalno potvrđuju vjeru u Krista jer je On "Gospodin Bog". Kristovo božanstvo nije naučavanje izmišljeno u IV. stoljeću, nego ono datira od početka kršćanstva, kazao je otac O'Collins.

On smatra da treba upozoriti na Brownovu laž što se tiče Evanđelja jer Brown piše da je Konstantin odabrao i nametnuo četiri evanđelja te da očito ne zna da su već u drugome stoljeću, dakle, dvjesta godina prije Konstantina, sveti Irenej i drugi crkveni oci službeno priznali četiri evanđelja.

Na primjedbu kako se roman uglavnom oslanja na odnos koji Brown pripisuje Kristu i Mariji Magdaleni, O'Collins je odgovorio kako je to pokušaj okrnjivanja Isusove osobnosti i njezinog svođenja na ljudsku razinu, na oženjenog čovjeka, poglavara novoga vjerskoga pokreta, ali koji ne zna utažiti našu duhovnu glad.

Brownova je knjiga samo jedna od brojnih koje su pokušale umanjiti Isusov lik. Brown i njemu slični, u Isusu nalaze uznemirujući lik, a iza ove se knjige krije pokušaj Njegovoga počovječenja, istaknuo je i dodao kako brojni očituju također isto zaprepašćujuće nepoznavanje povijesti Svetoga pisma, a to je naša krivnja.

"Mi profesori nismo uspjeli dovoljno poučiti o pravoj povijesti Crkve, o postanku naših kanonskih Evanđelja. Brown je oličenje lakovjernosti i neznanja milijuna osoba", istaknuo je profesor O'Collins i dodao kako bi iz svega toga moglo proizići nešto pozitivno, mogle bi nastati brojne studijske skupine i pobuditi se zanimanje za vjeru.

Roman i film su izazvali to zanimanje, a sada je odgovornost na uvjerenim katolicima i katoličkim profesorima odgovoriti na duhovnu glad naroda, zaključio je O'Collins.