Dodjela Oscara
0

Očekuje se osvježenje u televizijskom prijenosu

FENA
Organizatori 81. dodjele Oskara u Kodak Theatreu u Los Angelesu, u noći na ponedjeljak po srednjoevropskom vremenu, najavili su osvježenje i neka iznenađenja u televizijskom prijenosu tog spektakla kojem već godinama pada gledanost.

No, istovremeno ovogodišnja dodjela pati od velike predvidljivosti dobitnika glavnih nagrada, prenosi Hina.

Najveća hollywoodska noć, na kojoj Američka filmska akademija dodjeljuje 52 pozlaćena kipića za najbolje radove filmske industrije u prethodnoj godini, konstantno gubi gledanost od 2000. godine i trijumfa "Gladijatora", pa je kuća ABC, organizator televizijskog prijenosa, ove godine angažirala dvojicu iskusnih filmskih producenta, kako bi osvježili "show". Bill Condon i Laurence Mark, koji su nedavno suproducirali filmski hit "Dreamgirls", najavili su da će dodjelu Oscara pokrenuti u "novom smjeru", izvijestio je ABC News.

Umjesto dosadašnjih komičara za voditelja svečanosti odabrali su 40-godišnjeg glumca, plesača i zabavljača Hugha Jackmana, zvijezdu filmova "Australija" i "X-Men". Svestrani Jackman, kojeg je magazin People proglasio "najseksipilnijim muškarcem" na svijetu, pokazao je u subotu da mu ne nedostaje smisla za humor.

"To još nisam nikome rekao, ali većinu toga ćemo odraditi goli i pjevat ćemo tokom cijele predstave", našalio se Jackman u intervjuu iza pozornice koji u nedjelju prenosi MSNBC News.

Jackman iza sebe ima vođenje triju dodjela britanskih nagrada Tony, pa kaže da nema tremu.

Kada je riječ o favoritima za glavne nagrade, postoji rijetko zabilježen stepen saglasnosti u prognozama. Indijskog "Milijunaša s ulice", nositelja 10 nominacija koji je prošloga ljeta zamalo završio direktno na DVD-u bez distribucije u američka kina, većina vidi kao izrazitog favorita za Oscara za najbolji film i režiju.

"Milijunaš s ulice definitivno ima zamah, a to je ono što osvaja Oscare", izjavio je Dave Karger, pomoćnik direktora lista "Entertainment Weekly".

Jay Kornegay iz kladonice Las Vegas Hilton SuperBook, "Milijunaša.." vodi kao favorita za najbolji film s odnosom 1-3.

Nate Silver, voditelj web stranice FiveThirtyEight.com, koja je sa zapanjujućom preciznošću pogodila ishode američkih izbora 2008., također predviđa Oscara za isti film, ističući da je pokupio sve druge glavne nagrade, što je "važan indikator".

Ta trojica uglavnom se slažu i oko drugih glavnih Oscara. Najbliži nagradi za glavnu mušku ulogu po njima je Mickey Rourke za "Hrvača". Kate Winslet je 'sigurna' dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu, a njoj se na kladionicama čak ne može niti zaraditi. Ona je dosad bila nominirana čak šest puta, ali još nema nagradu.

Sigurnim dobitnikom Oscara za sporednu mušku ulogu smatra se pokojni Heath Ledger za ulogu Jokera u "Vitezu tame". Najveće razilaženje kladioničari i kritičari imaju u kategoriji ženske sporedne uloge gdje "bitku" ravnopravno vode Penelope Cruz, Viola Davis i Taraja Henson.

Posebnog Oscara za doprinos filmskoj umjetnosti dobit će komičar Jerry Lewis.

Po broju nominacija ove godine vodi romantična fantazija "Neobična priča o Benjaminu Buttonu", koji je nominiran za 13 Oscara, ali se nagađa da neće dobiti nagradu u nekoj od važnijih kategorija.