Film/TV
0

Novi filmski serijal na Federalnoj televiziji - Art@Ftv

Sarajevo-x.com
Filmski serijal Art@Ftv emitovat će se četvrtkom u kasnom terminu i prikazivat će umjetničke filmove, najčešće neameričke produkcije, iako će se u njemu prikazivati i američki nezavisni filmovi.

Ono što je zajedničko svim filmovima koji će se prikazati pod imenom Art@Ftv jeste filmski izražaj njihovih autora koji prelazi granice uobičajenog i šabloniziranog.

Najviše će biti filmova koji su prikazivani na art filmskim festivalima ili su osvajali nagrade na njima. U junu će se u terminu Art@Ftv emitirati vrhunski naslovi: njemački film "Edukatori" iz 2004. godine koji se nalazio u konkurenciji za Zlatnu palmu, a osvojio je veliki broj drugih filmskih nagrada.

Biće prikazan i film Iranca Jafara Panahija "Grimizno zlato" koji je 2003. godine nagrađen nagradom žirija Un Certain Regard festivala u Cannesu. Također iz konkurencije u Cannesu, 2005. godine dolazi talijanski film "Jednom kad se rodiš" koji je osvojio François Chalais nagradu u Cannesu te američki film "Maslačak", koji je 2004. godine nagrađen na Festivalu u Karlovym Varyma. Ciklus se nastavlja i u julu te u augustu.