Film/TV
0

Novi film sa Nicole Kidman na udaru Crkve

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Film "The Golden Compass" baziran na knjizi britanskog autora Philipa Pullmana pod nazivom "The Northern Lights", izazvao je bijes među kršćanima i u Crkvi. Naime u knjizi antagonista, odnosno zlo, je sama crkva nazvana "Magisterium" koja otima siročad za užasne eksperimente.

Film za djecu "The Golden Compass" izazvao je bijes nekih kršćanskih zajednica koji smatraju da priča "ocrnjuje" Crkvu te da djecu uči ateizmu, izvijestio je Associated Press.

U knjizi, prema kojoj je snimljen i film, djevojčica Lyra uvučena je u borbu dobra protiv zla, a na svom putu susreće mnoge zabavne i interesantne likove poput polarnog medvjeda kojem glas u filmu posuđuje Ian McKellan.

Ono što je najsporniji dio jeste zlo kojeg u filmu/knjizi utjelovljuje crkva nazvana Magisterium, koja u mnogim segmentima podsjeća na kršćansku Crkvu. Sljedbenici te crkve otimaju englesku siročad kako bi na njima vršili stravične eksperimente.

Ipak, sa sličnim optužbama se susrela i spisateljica J.K Rowling kada je prema njenim djelima o Harry Potteru napravljen prvi film. Tada su je neke vjerske zajednice optužile da promoviše vještičarenje među djecom.