Film/TV
0

Novi film Alfonsa Cuarona

Sarajevo-x.com
Gledajući prethodna filmska ostvarenja Alfonsa Cuarona u Holywoodu, "Great Expectations" i "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban", može se zaključiti da je te filmove režirao pod velikim pritiskom producenata.

U njima se naziru fragmenti njegove nevjerovatne vizije, ali do one mjere kada se ta vizija počne sukobljavati s nepisanim holivudskim pravilima, a to je da studio mora ostvariti povrat sredstava koja su uložena u film.

[SLIKA]3[/SLIKA]Međutim, film "Children of Men" je Cuaronov uspješan bijeg od holivudskih klišea, obilježen nevjerovatnom pričom, fantastičnom akcijom i izvrsnom glumom. Također, tehnika snimanja je ono što ovaj film čini posebnim i "potajnim“ kandidatom za najbolji film godine.

Priča počinje 2027. godine s besposličarem iz Londona, Theom (Clive Owen). Ubrzo spoznajemo da se na svijetu nije rodilo nijedno dijete već 18 godina, da je u Britaniji bolje nego u ostatku svijeta, te da je vladina anti-imigraciona politika dovela zemlju do ruba građanskog rata. Theo nema vremena ni za što osim za svoju bol – sve dok ne bude uvučen u pokušaj da zaštiti jedinu trudnu ženu na planeti.

[SLIKA]1[/SLIKA]Michael Caine je i zabavan i dostojanstven kao Jasper, hippie tip koji sluša staru muziku (naročito Radiohead), ali još uvijek ima energije za aktivistički pokret, za koji je Theo izgubio zanimanje godinama ranije. Julianne Moore je vođa pobunjenika, a Claire-Hope Ashitey je Kee, budućnost čovječanstva u sedmom mjesecu trudnoće.

Iako je najbolje što manje znati o ovom filmu prije nego što ga pogledate, dinamična radnja vam neće dati vremena da se sjetite bilo koje priče koje ste pročitali prije samog gledanja filma.

Svaka scena u filmu je nevjerovatno napeta i uzbudljiva, a duž cijele priče Cuaron uvodi nove elemente iznenađenja da se svaka nova sekvenca čini uzbudljivijom od prethodne.