Za film "Na putu"
0

Nove nagrade za Jasmilu Žbanić i Zrinku Cvitešić

FENA
Jasmila Žbanić i Zrinka Cvitešić
Jasmila Žbanić i Zrinka Cvitešić
Na završenom 26. Alexandria film festivalu za mediteranske zemlje glumica Zrinka Cvitešić nagrađena je Nagradom za najbolju glumicu za ulogu ostvarenu u filmu "Na putu".

Festival je održan u Kairu, Egipat, od 14. do 19. septembra, gdje je prikazano više od 80 filmova iz 18 zemalja, među kojima i filmovi iz Grčke, Španije, Francuske, Turske i Maroka, saopćeno je iz "Deblokade".

Jasmili Žbanić će na 10. filmskom festivalu Ženski svjetovi, koji će biti održan od 18. do 24. novembra u njemačkom gradu Tuebingenu, biti uručena počasna nagrada ovog festivala. Pored Jasmile, počasna nagrada će biti uručena i iranskom reditelju Mohsenu Makhmalbafu.

Nakon što se prije dva dana vratila iz Londona, gdje je gostovala u "The Fabulous Picture Show", emisiji TV-stanice "AlJazeera International" koju vodi svjetski poznata voditeljica i direktorica Doha Film Instituta Amanda Palmer, rediteljica Jasmila Žbanić je otputovala u Cirih zbog medijskih i pretpremijernih prikazivanja filma "Na putu".

"The Fabulous Picture Show" nudi novu, osvježenu perspektivu na svijet filmova i filmske umjetnosti. Ovaj program ugošćuje filmaše iz cijelog svijeta i licem u lice součava ih s međunarodnom publikom.

Također, film "Na putu" ušao je kao preporuka za ovogodišnju nominaciju za 23. dodjelu nagrada Evropske filmske akademije.

Sljedećih sedmica 2.300 članova Evropske filmske akademije glasat će za nominacije u različitim kategorijama.

Nominacije će biti objavljene 6. novembra na Međunarodnom festivalu evropskog filma u Sevilli, u Španiji, a proglašenje pobjednika i dodjela evropskih filmskih nagrada bit će održano 4. decembra u glavnom gradu Estonije, Tallinnu.