Javno izvinjenje
0

Nova TV otkazala saradnju Vedrani Rudan

FENA
Nova TV javno se izvinilia židovskoj zajednici i svima koji su se mogli naći uvrijeđeni zbog komentara gošće komentatorice "IN Magazina" Vedrane Rudan navodeći da je u toj emisiji ona iznijela isključivo svoje osobno stajalište, a nikako i ni u kojem slučaju stajalište Nove TV.

"Vedrana Rudan je u svojim izjavama o židovskom narodu govorila rječnikom koji nikako nije u skladu s etičkim i novinarskim normama", navodi u saopštenju Nova TV.

Nova TV najoštrije osuđuje bilo kakvu vjersku, nacionalnu ili drugu nesnošljivost i govor mržnje kojemu nema mjesta u njenom programu, ističe se u saopštenju i dodaju: "Ponavljamo da su ovakve uvrede sasvim neprihvatljive za Novu TV, koja ujedno izražava svoje duboko žaljenje što se to dogodilo u sklopu našeg programa."

Zbog svega, kako se navodi, Nova TV više neće prikazivati rubriku Vedrane Rudan u "IN Magazinu".

Književnica i novinarka Vedrana Rudan u saopštenju poslanom Hini osvrnula se na raskid saradnje s Novom TV zbog njenog priloga u emisiji "IN Magazin" te televizijske kuće.

Ona navodi: "Ja, Vedrana Rudan učinila sam strašan zločin. U jednoj TV emisiji objavila sam imena i prezimena ubijene palestinske dječice iz Gaze. Zbog toga sam dobila otkaz. Bojim se. Molim one koji su mi dali otkaz da budu milostivi. Ne ubijte mi djecu, ne razvalite mi kuću raketom. Zahvalna Vedrana Rudan."

Vedrana Rudan je u komentaru u "IN Magazinu" govorila o ratu u Gazi, pri čemu je povukla usporedbu s holokaustom te u tom kontekstu navela Anu Frank, koja se u svojoj knjizi pitala kad će Židovi konačno prestati biti Židovi i postati ljudi.

Njezin komentar u "IN Magazinu" osudili su predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer, zagrebačka Židovska općina te Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj.