Film/TV
0

Nova serija na FTV

Sarajevo-x.com
U programu Federalne televizije od 7. decembra, svakog petka poslije večernjih Vijesti počet će sa emitovanjem američka naučno-fantastična serija Eureka. Prva sezona sadrži 13 epizoda koje će gledaoce odvesti u neobičan grad koji je na granici između ludila i genijalnosti.

Godinama je vlada SAD-a preseljavala svjetske genijalce i njihove obitelji u slikoviti gradić Eureku, smješten sjevero-zapadno na obali Pacifika, u kom se svakodnevni život vodi na granici novih izuma i totalnog haosa.

Na prvi pogled, Eureka je grad baš po mjeri modernog čovjeka koji želi preći iz buke urbanog života u prirodu, tišinu i spokoj. Tako je bar mislio savezni maršal Jack Carter kad se slučajno našao u Eureki nakon saobraćajne nesreće koja ga je skrenula sa autoputa.

No idilična fasada je samo varka. Eureka je zapravo eksperimentalni gradić u kojem vlada SAD-a smješta najbolje svjetske genije kako bi tajno radili na državnim projektima. Naravno, u gradu koji je pod protektoratom Pentagona i u kojem su najvažniji viši državni ciljevi, a sve ostalo prepušteno je slučaju i prividni mir skriva haos i mračne tajne koje prijete Eureki i svim njenim stanovnicima.

Carter u gradiću ostaje duže nego što je mislio i u pokušaju održavanja zakona i reda suočava se sa svakodnevnim, ali ne i uobičajenim krizama. Prekršaji i zločini koje rješava u rasponu su od neuzvraćene ljubavi do profesionalne ljubomore, od ovisnosti do depresije, problemi koji niču iz izazova svakodnevnog života. Uz to se Carter pokušava zbližiti i sa svojom ogorčenom i udaljenom kćerkom Zoe zbog koje se i našao slučajno u Eureki.

Ipak, jedinstveni talenti stanovnika Eureke, koji su na granici između genija i luđaka, stvaraju probleme čije rješavanje nije baš uobičajeno i zahtjeva mnogo domišljatosti, izdržljivosti i hrabrosti. Upravo ta interakcija ljudskih slabosti i supernauke iz koje niču priče svake epizode povezna je nit serije.

Glavne uloge tumače Colin Ferguson, Salli Richardson-Whitfield, Debrah Farentino, Matt Frewer, Joe Morton Ed Quinn, Maury Chaykin. Scenarij su pisali Andrew Cosby i Jaime Paglia, a režiju potpisuje Peter O'Fallon.