Film/TV
648

Nikola Kojo kao Tito, Aida Bukva kao prostitutka, Bane Trifunović kao rudar Atif

Piše: L. Č.
Sinoć je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, u okviru 21. izdanja Sarajevo Film Festivala, svoju pretpremijeru doživio film "Hiljadarka". Film je rađen prema originalnom scenariju Zilhada Ključanina, u režiji Nenada Đurića i produkciji Amira Šahinovića.

Glumačka postava filma "Hiljadarka" prilično je impresivna – u njemu igraju Branislav Trifunović, Nikola Kojo, Milutin Mima Karadžić, Željko Pervan, Aida Bukva, Moamer Kasumović, Slaven Knezović, Vlado Kerošević, Goran Kostić, Vanesa Glođo, Edhem Husić, Mona Muratović, Armin Omerović, Mehmed Jahić i brojni drugi.

Radnja filma "Hiljadarka" smještena je u mali rudarski gradić u Bosni 1955. godine i prati životnu priču rudara Atifa Kurtovića, čiji se lik pojavio na novčanici od 1.000 dinara u bivšoj SFRJ.

Glumac Branislav Trifunović koji u filmu igra glavnu ulogu, rudara Atifa, za Klix.ba je kazao kako je ovaj film omaž nekom vremenu daleko iza nas i prema njemu ima neku vrstu poštovanja.

"Mislim da su ljudi tada živjeli u nekom poštenijem i skromnijem okruženju. Nisam previše romantičarski pristupio ovom filmu, iako na to vrijeme gledam kao na fantastičnu epohu, neku prošlost koja nije toliko daleka, te je mnogo bliskija od ovog što se danas dešava", kazao je za Klix.ba Trifunović i dodao kako je zadatak filma da podsjeti na neko vrijeme i otvori neka pitanja, te nasmije i "pomjeri".

Naveo je kako mu je najteža scena bio silazak u rudarsku jamu.

"Na početku snimanja sam rekao da neću nikako silaziti u jamu i da se to mora riješiti, no onda su me ubijedili da siđem. Bio sam na dubini od stotinjak metara i ne vjerujem da bih imao snage i hrabrosti da to ponovim", ispričao nam je Trifunović.

Zahvalio se fantastičnim ljudima u Banovićima, kazavši kako su ih ti rudari postidjeli što nemaju tu radost i životnu energiju koju imaju oni, te dodao kako se nada da neće zloupotrijebiti njihovo povjerenje.

Glumica Aida Bukva, koja u filmu igra prostitutku "Hiljadarku", kaže kako smatra da film vjerodostojno tretira ženu na način na koji je ona bila tretirana tad, no kako nije vulgaran, te ima dozu šarma i čestitosti.

"Reakcije publike sinoć su bile sjajne, film ima više linija, svojih lakoća i dubina, kao i taj spori ritam koji podsjeća na stare filmove. Priča je univerzalna i lagana, ali i bajkovita. Film donosi ljubavnu priču, što mi je posebno drago, budući da se naši reditelji boje da pričaju romantične priče", kazala je Bukva.

Bh. glumac Moamer Kasumović u filmu igra ulogu Crnogorca Fadila koji se preselio u Zavidoviće nakon osnivanja rudnika. Svi likovi iz filma su iz raznih dijelova bivše Jugoslavije.

"Kad sam prvi put pročitao scenarij, nisam znao šta treba da igram, no Fadil mi se odmah učinio zanimljivim, tako da mi je bilo drago kad sam saznao da je to moj lik. Ovo je velika i značajna glumačka ekipa, na snimanju smo se divno družili i u ovaj film uložili mnogo ljubavi. Sve je bilo vrlo bajkovito, zanimljivo i radili smo sa nekom lakoćom i ljepotom", kazao je Kasumović.

Producent Amir Šahinović je kazao kako je film dosta puta gledao u studiju, no kako smatra da sinoćnje reakcije publike garantuju da će to biti film koji će napraviti kino distribuciju, te najavio kako će kompanija Kontinetal film iz Zagreba plasirati film na teritoriji čitave bivše Jugoslavije.