Nekadašnji selektor SFF-a
0

Nicolas Schmerkin dobitnik Oscara u Los Angelesu

Sarajevo-x.com
Nicolas Schmerkin
Nicolas Schmerkin
Dugogodišnji selektor programa Novi tokovi kratki film Sarajevo Film Festivala, producent Nicolas Schmerkin dobitnik je Oscara za najbolji kratki animirani film LOGORAMA. Schmerkinu je nagrada uručena u nedjelju uveče na svečanoj ceremoniji dodjele prestižnih nagrada Američke filmske akademije, objavio je danas Sarajevo film festival.

Film LOGORAMA režirali su: François Alaux, Hervé de Crécy i Ludovic Houplain, a za njegov nastanak, kako je to i Schmerkin naglasio u svom govoru prilikom preuzimanja nagrade trebalo je punih šest godina.

“Trebalo je šest godina da se napravi ovih 16 minuta filma, tako da se nadam da ću se sa dugometražnim filmom vratiti ovdje za nekih 36 godina”, kazao je u svome obraćanju Schmerkin.

Nicolas Schmerkin dao je veliki pečat programu Novi tokovi koji je dugo godina gradio sa jednim od najznačajnijih evropskih producenata Philippe Boberom.

Kada je iz programa Novi tokovi na 7. Sarajevo Film Festivalu nastala selekcija za kratke filmove Schmerkin je sve do 13. SFF-a bio njen urednik.

Prije dvije godine odlučio se u potpunosti posvetiti radu na produkciji kratkih filmova što je već sada rezultiralo velikim uspjehom. Najavljujući svoj novi profesionalni put -pravljenje filmova - Schmerkin je rekao kako se nada će i on jednom na Sarajevo Film Festival doći kao gost sa nekim od svojih ostvarenja.

A, kada je riječ o gostima Sarajevo Film Festivala posebno zadovoljstvo predstavlja i činjenica da je upravo jedan od njih, producent Greg Shapiro u nedjelju uveče osvojio Oscara za THE HURT LOCKER koji je nagrađen u još pet kategorija, sapćeno je iz Sarajevo film festivala.