"Knowing"
0

Nicolas Cage u ostvarenju naučne fantastike

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon što je u toku svoje dugogodišnje karijere tumačio uloge teroriste, preprodavača droge, zatvorenika, pa čak i sebe samog, holivudska legenda Nicolas Cage u novom filmu "Knowing" susrest će se sa do sada najtežim protivnikom - majkom prirodom.

U petak će se film u kojem još jedanput Oskarom nagrađeni glumac spašava svijet pojaviti u kinima u SAD-u, piše Reuters. Ovaj put radi se o SF trileru koja za Cagea predstavlja korak dalje od filmova kakve smo od njega navikli, a partnerka će mu biti Rose Byrne.

Burne glumi kćerku žene koja je zakopala vremeplov sa datumima važnih događaja u budućnosti, uključujući i datum smaka svijeta. Profesor, kojeg glumi Cage, pronalazi vremeplov i kreće na težak zadatak spašavanja svijeta od apokalipse.

Film režira Alex Proyas, koji je režirao i film "Ja, robot".

Nicolas Cage (45) stekao je slavu romantičnim niskobudžetnim filmovima kao što su "Leaving Las Vegas" 1995. gdje glumi suicidalnog alkoholičara. Ta uloga donijela mu je Oskara za najboljeg glumca.

Zatim je promijenio smjer u akcijskom uratku "Face/Off", te "Con Air" i drugim filmovima.

"Većina ljudi u Hollywoodu me u to vrijeme vidjela kao ekscentričnog, ali ne nužno i 'muškobanjasto ekscentričnog'," rekao je u jednom intervjuu.

Ipak, iako se upustio u naučnu fantastiku i fantaziju, Cage nastavlja prihvatati uloge akcijskih heroja. Naredni filmovi u kojima ćemo ga gledati su "Kick-Ass" i "The Sorcerer's Apprentice", te "Season of the Witch" gdje glumi viteza iz 14. stoljeća.

Cage iza sebe ima tri braka i dva sina. Bio je oženjen glumicom Patricijom Arquette i Lisom Marie Presley.

Pogledajte najavu filma "Knowing":