Film "Spavaj, jedi, umri"
19

Nermini Lukač nagrada za najbolju žensku ulogu u Švedskoj 2012.godine

FENA
Nermina Lukač
Nermina Lukač
Prestižna nagrada za najbolju žensku ulogu u Švedskoj za 2012. godinu pripala je Nermini Lukač za glavnu ulogu u filmu "Spavaj, jedi, umri" (Sova, äta, dö) reditelja Gabrijela Pichlera, a nagrada joj je uručena na svečanosti u Stokholmu.

Film govori o useljenicima u Švedskoj koji su pristigli tokom rata u BiH. U jednom od tih konvoja pristigla je i obitelj Lukač. U tom filmu Nermina suvereno nosi ulogu glavne junakinje krčeći put kroz 'prašumu' segregiranog društva, ali i živeći neponovljivi život, ovog puta glavne junakinje.

  • Presrećna sam - kazala je primajući nagradu u Stokholmu.

Nermina je rasla u Nyvangu, obrazovala se za nastavnika slobodnih aktivnosti, a na prijedlog prijatelja prijavila se na audiciju za film. Kao mala sanjala je da bude policajac ili vatrogasac.

Ipak, gledala je i filmove, zapravo ono što oni ostavljaju na licima ljudi. Kad bi se obitelj okupila oko televizora i gledala film ona bi kradomice posmatrala njihova lica, svi osjećaju su bili na licima ispisani.

  • I upravo u tome je Nermina danas dobra, da donese na lice gledaoca emociju filma i glavnog junaka - rekla je Gunnar Bergdahl, šefica za kulturu HD-a (Helsingborg dagbladet), koja je ranije na sceni teatra u Helsingborgu Nermini Lukač uručila nagradu za isti film.

Dok je u Stokholmu trajala filmska predstava, u Klidinge centru za slobodne aktivnosti omladine, gdje Nermina radi kao nastavnica, na velikom zidu bile su okačene njene slike s cvijećem i porukom "Ovdje radi Nermina, naša velika zvijezda".