Film/TV
0

Neprikladni sadržaji na TV-u

Sarajevo-x.com
Grupa za istraživanje sadržaja na medijima, u svom posljednjem istraživanju, otkrila je da je američka publika u posljednjih nekoliko godina izloženija nasilju, seksualnom dijalogu i neprimjerenom rječniku koje se u poslijepodnevnim terminima emitiraju na američkim TV stanicama.

U poređenju sa sličnim istraživanjem rađenim 2001. godine, nasilnički sadržaji na televiziji u SAD-u povećani su za 55%, a seksualni sadržaji neprimjereni za termin u kojem se emitiraju porasli su za 21%.

Termini u kojem se emituju neprimjereni sadržaji ujedno su i termini kada većina porodica sjedi okupljena oko svog TV prijemnika, a to je period od 19 do 21 sati. Čelnici vodećih televizijskih stanica u SAD-u nisu htjeli zvanično komentarisati rezultate istraživanja, ali naglašavaju da su roditelji zaduženi da kontrolišu sadržaj koji njihova djeca prate na televiziji.

Istraživanje je pokazalo da je televizijska mreža Fox ta koja nudi najviše neprimjerenog sadržaja i to tokom perioda u kojem se ne bi trebali emitirati nasilje i seks.