Film/TV
0

Naučite na'vi, jezik junaka filma "Avatar"

Sarajevo-x.com
Još 2005. godine režiser James Cameron angažovao je profesora Paula Frommera sa Univerziteta Južne Kalifornije da za njegov novi projekat osmisli potpuno novi jezik. Ovaj jezik, nazvan na'vi, po izmišljenim bićima plave kože sa planete Pandora, ima vlastiti zvučni sistem, gramatiku, ortografiju i sintaksu.

Ukoliko ste i vi ljubitelj SF filma "Avatar", koji je u protekle dvije sedmice oduševio milione gledalaca, onda će vas zanimati i to gdje i kako možete naučiti novi jezik.

Rječnik jezika na'vi trenutno ima preko 1.000 riječi, a nove se stalno dodaju i profesor Frommer se nada kako će uskoro biti u prilici da izda vodič za njegovo učenje.

Lingvistica Arika Okrent autorica je djela iz oblasti historije umjetnih jezika pod nazivom "U zemlji izmišljenih jezika". U ovoj knjizi ona dogovori o pokušajima da se izgradi neki bolji jezik, a koji datiraju od prije više stotina godina.

Baveći se ovom tematikom, prvo je istraživala esperanto, zaradila certifikat u poznavanju klingona, te se bez straha bacila u istraživanje Wilkinsovog filozofskog jezika iz 17. stoljeća, a zatim i lojbana (jezika logike iz 20. stoljeća).

Za sve koji su gledali "Avatar" i žele govoriti na'vi, to mogu učiniti na web stranici www.LearnNavi.org. Tamo se trenutno nalazi oko 500 riječi, ali će uskoro biti dodane i mnoge druge.

Dakle, ako ne znate šta raditi u narednih nekoliko sati, a istovremeno želite zadiviti svoje prijatelje, također ljubitelje "Avatara", izvolite pokušati.

Uz UNESCO-ove podatke da svake dvije sedmice nestane po jedan svjetski jezik, stvaranje novog možda i nije tako loša ideja. Posebno ako se uzme u obzir da će do kraja ovog stoljeća odumrijeti 6.700 današnjih jezika.

Na'vi, doduše, ne može jasno govoriti ni njegov stvaralac, tako da se ne date obeshrabriti ako vam u početku ne bude išlo "glatko".