(Ne)poželjna u Beogradu
0

Napadi iz Srbije i RS-a na Angelinu Jolie ne prestaju

Sarajevo-x.com
Angelina Jolie (Foto: AFP)
Angelina Jolie (Foto: AFP)
Srbijanski glumac Velimir Bata Živojinović žestoko je napao režiserku filma "U zemlji krvi i meda" pred njen mogući dolazak u Beograd na premijeru filma. Rade Šerbedžija smatra da film treba biti prikazan.

U Srbiji već nekoliko sedmica traje kampanja bojkota filmskog prvijenca Angeline Jolie u kojem je, kako pišu srbijanski mediji, Srbe predstavila kao masovne koljače, silovatelje i teroriste. Velimir Bata Živojinović kaže da to neće proći tako lako.

"Zar moram da komentarišem te budalaštine? To su kretenizmi! Pa to je strašno. Ja joj ne bih dao da dođe, ne bih je pustio. Ko njoj uopšte dozvoljava da dođe poslije toga što radi, šta će nam?! Kod nas joj ne treba priređivati doček i ukazivati joj poštovanje. Neka je prime te budale koje kažu da je dobrodošla ovdje", kazao je Bata za srbijanski Kurir.

Glumac Branislav Lečić se također uključio u cijelu priču o navodnoj izjavi Angeline Jolie da treba ukinuti "genocidnu tvorevinu Repubilku Srpsku".

"Nisam uvjeren da je ona to zaista izjavila. Ako jeste, smatram da je to budalaština, jer ona nema pravo ni znanje da se time bavi, niti je pozvana da to radi. Smatram da film trebaju vidjeti domaći gledaoci i ocijeniti njegovu vrijednost. Zato živimo u demokratiji", kazao je Lečić.

Gostujući u emisiji "Između dvije vatre" srbijanske televizije B92, Rade Šerbedžija je izjavio kako razumije to što je srpska javnost uznemirena ovim filmom.

"To je zato što su Srbi opet loši momci. Ali, film nije o tome. To je gotovo tragična priča o ljubavi između dvoje ljudi, dvoje mladih nesretnika zatečenih u ratu, Srbina i Bošnjakinje", kazao je proslavljeni glumac i kantautor.

On smatra da građani Srbije prvo trebaju pogledati film i onda dati svoj sud. I kada pogledate film, vidi se da u njemu nema nekih insinuacija, loših poteza ili te vrste propagande“, kaže Rade Šerbedžija koji smatra da film "U zemlji krvi i meda" može pomooći u suočavanju s prošlošću i smirivanju strasti koje još tinjaju zbog blizine samih događaja.

Iako mnogi žele zabraniti prikazivanje filma "U zemlji krvi i meda" u Beogradu, to se ipak neće desiti, jer ne postoji zakon prema kojem bi neki strani film bio zabranjen u Srbiji. U međuvremenu, film Angeline Jolie bilježi velike uspjehe širom Amerike i do sada je dobio nekoliko filmskih nagrada.