Film/TV
0

Najveća evropska projekcija za pobjednički film Berlinalea

FENA
U olimpijskoj dvorani Zetra sinoć je više od 4.000 posjetilaca prisustvovalo svečanoj projekciji filma "Grbavica" Jasmile Žbanić.

Priča koja govori o posljedicama koje je na živote ljudi koji su se tokom agresije našli u sarajevskom kvartu poznatom pod imenom Grabavica, priča je koja se tiče sviju nas i pred kojom više ne smijemo zatvarati oči kao što smo to činili prethodnih godina.

Samohrana majka Esma živi sa svojom dvanaestogodišnjom kćerkom Sarom u sarajevskom naselju Grbavica, u kojem se život, nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina, još uvijek sastavlja.

U nemogućnosti da sa skromnom socijalnom pomoći koju dobija sastavi kraj sa krajem, Esma se zapošljava kao konobarica u jednom noćnom klubu. A Sara živi u ubjeđenju da je njen otac poginuo kao šehid na nekom od sarajevskih ratišta...

Pitanje Sarinog oca postaje problem kada Sari zatreba potvrda da je njen otac poginuo kao šehid, da bi dobila popust za predstojeću ekskurziju. Esma joj govori da je teško dobiti tu potvrdu, jer tijelo njenog oca još nije pronađeno. U međuvremenu, Esma očajnički pokušava posuditi novac da plati Sarinu ekskurziju.

Zbunjena Sara strašno se uznemiri kada je nekoliko učenika iz razreda počne zadirkivati jer se njeno ime ne nalazi na spisku šehidske djece. Saznavši da je njena majka platila punu cijenu ekskurzije, Sara agresivno zahtijeva istinu. Esma gubi živce i grubo joj otkriva da je začeta silovanjem u jednom kampu za ratne zarobljenike.

GLavne uloge u filmu tumače Mirjana Karanović, Luna Mijović, Leon Lučev...

Rediteljka filma Jasmila Žbanić kaže:" Željela sam napraviti film koji govori o svakodnevnom životu, u poslijeratnom Sarajevu, jer je to neko moje iskustvo koje želim izraziti. Stvari su na površini normalne, ako malo zakopaš, ima toliko boli, toliko prošlosti koja utiče na svaki dan. Pokušala sam pokazati to nešto nevidljivo. Fim je definitivno priča o ljubavi. O mogućnosti da se voli ono što je neprihvatljivo ono što je nastalo iz mržnje, o mogućnosti da prevaziđeš sebe."

Ovim filmom Jasmila Žbanić se sa svojom producentskom kućom Deblokada i ženskim udruženjima aktivno uključila u kampanju "Za dostojanstvo preživjelih", a novac prikupljen od sinoćnje projekcije, kao i dobrotvorni prilozi namjenjen je upravo toj kampanji. Sama kampanja zamišljena je kao dugoročni projekat.