Film/TV
0

Najbolji strani film: U utrci za Oskara čak 63 države

Sarajevo-x.com
U kategoriji za najbolji film na stranom jeziku za prestižnu nagradu Oskar, prijavljeni su filmovi iz čak 63 države. Ipak od ukupnog broja, žiri će izabrati samo pet filmova koji će se u februaru sljedeće godine boriti za Oskara.

Organizatori dodjele prestižne filmske nagrade Oskar su, uz listu kandidata glavnih kategorija, objavili i listu filmova u utrci za najbolji film na stranom jeziku.

Osamdeseta po redu dodjela Oskara će se održati 24. februara 2008. godine u Hollywoodu.

Prema nekim izjavama, već je zasigurno poznat jedan od favorita, tačnije rumunjski film "Četiri mjeseca, tri sedmice i dva dana". Režiser ovog filma Cristian Mungiu, već je dobio Zlatnu palmu ove godine na Filmskom festivalu u Cannesu te mnogobrojne pohvale za priču o abortusu u Rumuniji tokom komunističkog perioda.

Osim ovog, jedan od favorita je i portugalski film "Belle Toujours", režisera Manoela de Oliveira koji ima čak 98 godina i vjeruje se da je najstariji režiser koji još uvijek radi svoj posao.

Poljski režiser Andrzej Wajda s filmom "Katyn", koji je 2000. dobio Oskara u istoj kategoriji, još je jedan od favorita.

Osim Wajda, u utrci je još nekoliko filmova Oskarom nagrađivanih režisera kao što su Italijan Giuseppe Tornatore s filmom "Cinema Paradiso" te Kanađanin Denys Arcand s filmom "Days of Darkness".