Film/TV
0

Najbolja filmska smrt u Hitchcockovom "Psihu"

NINA
Janet Leigh
Janet Leigh
Prema anketi koju je među filmskim kritičarima proveo časopis Total Film, prvo mjesto najboljih uprizorenja smrti na filmu zauzela je kultna scena ubistva pod tušem iz klasika Alfreda Hitchcocka "Psiho" iz 1960.

Scena u kojoj psihopat Norman Bates, u tumačenju Anthonyja Perkinsa, ubija Marion Crane (Janet Leigh) dok se ona tušira u motelskoj sobi nadmašila je, prema ocjenama kritičara, sve do tada, ali i kasnije snimljene filmske smrti.

"Ta scena i danas je jednako snažna i uznemirujuća kao i prije 44 godine kada je snimljena", komentirao je Simon Crook, zamjenik glavnog urednika časopisa Total Film.

Drugo mjesto u anketi osvojio je nadrealistički završetak filma Stanleya Kubricka "Dr. Strangelove" iz 1964., u kojem Slim Pickens jaše na atomskoj bombi, dok je treće mjesto pripalo sceni u kojoj umire King Kong u istoimenom filmu iz 1933.

Pad negativca kojeg je tumačio Alan Rickman s nebodera visokog 30 spratova u akcijskom hitu "Umri muški" (1988.) zauzeo je četvrto mjesto, a petu poziciju na popisu 50 najboljih filmskih smrti zauzela je scena ubojstva glavnih junaka iz klasika "Bonnie i Clyde" (1967).

Šesto mjesto kritičari su, pak, dodijelili filmskoj smrti Bambijeve majke u Disneyevom crtiću iz 1942.