TV1 kupila prava za "Sjever i Jug"
0

Najatraktivniji glumac Kıvanç Tatlıtuğ u ulozi negativca

Klix.ba
Nova turska serija "Sjever Jug - Kuzey Güney" jedan je od tri trenutno najpopularnija serijska ostvarenja u Turskoj, ali i diljem svijeta. Serija se trenutno emituje u 22 zemlje, u Turskoj je aktuelna već druga sezna, a za BiH prava emitovanja obje sezone kupila je TV1.

Zanimljivo je da se serija "Sjever Jug" u Turskoj emituje se na Kanalu D, srijedom u 20 sati, u isto vrijeme kada Star TV emituje "Sulejmana Veličanstvenog". Nijedan od producenata ne želi odustati od termina, nego s uzbuđenjem prate utrku velikih produkcija, koja za sada ide u korist ove moderne ljubavne priče.

Scenario je zasnovan na priči "Dževdet-beg i njegovi sinovi - Cevdet Bey ve Oğulları" nobelovca Orhana Pamuka, a naslovne uloge tumače najtraženiji, najatraktivniji i najpopularniji glumci mlađe generacije Kıvanç Tatlıtuğ i Buğra Gülsoy. Gledatelje će dodatno zaintrigirati činjenica da prvi put popularnog Kıvança imaju priliku gledati u ulozi negativca.

Uzbudljivo svjedočanstvo o suprotnostima koje privlači ista sila, ljubav prema fatalnoj ženi Cemre čini okosnicu radnje. Dvojica braće, Sjever i Jug, dva su nespojiva svijeta. Sjever (Kuzey) je nepredvidiv i uvijek spreman na tuču, dok je stariji Jug (Güney) miran i stidljiv dečko i odličan đak. Naravno, stvari se mijenjaju kada se u njihov komšiluk doseli fatalna Cemre - Öykü Karayel u koju se obojica zaljubljuju.

Sjever je van sebe od ljubomore kada sazna da je Jug uspio zavesti Cemre. Međutim, nesretnim sticajem okolnosti njih troje učestvuju u saobraćajnoj nesreći koja rezultira smrću jednog čovjeka. Iako je Jug vozio kola, Sjever preuzima krivicu na sebe i odlazi u zatvor na tri godine. Nakon izdržane kazne vraća se porodici. Šta zatiče?

Posljednje epizode prve sezone serije Kuzey Güney zakovala je gledatelje za male ekrane i oborila rekord gledanosti. Počela je u 21:00, a završila se u 23:20 sata, a uz male ekrane sve vrijeme ostalo je 81,3% gledalaca. Prethodni rekord iznosio je 73,7%.

"Izgleda da je ljubav ta koja prodaje najviše. Ovo je bila serija za sve generacije", izjavila je rediteljica Hilal Saral.

"Sjever Jug" osvojio je i brojne nagrade. Galatasaray University proglasio ju je serijom godine, a Kıvanç Tatlıtuğ je proglašen najboljim glumcem. Isto, prestižno priznajnje dobio je i na najznačajnijoj, godišnoj dodjeli nagrada "Zlatni leptir" (Golden Butterfly Awards).

TV1