Filmski festival u Prištini
0

Nagrade Jasmili Žbanić i Zrinki Cvitešić

FENA
Jasmila Žbanić i Zrinka Cvitešić
Jasmila Žbanić i Zrinka Cvitešić
Na Internacionalnom filmskom festivalu PriFilmFest u Prištini dodijeljene su nagrade Zlatna Boginja za najbolji film i najbolju glumicu filmu "Na putu" rediteljice Jasmile Žbanić.

Odluku o nagradama donio je međunarodni žiri u sastavu Eva Orner, Oskarom nagrađena holivudska producentica, Andreas Strohl, direktor Minhenskog filmskog festivala, Fausto Paravidino, glumac iz Italije, Gjergj Xhuvani, reditelj iz Albanije i Agim Sopi, kosovski reditelj.

Kako je saopćila producentska kuća "Deblokada", na svečanoj ceremoniji zatvaranja, nagrade je uime rediteljice Jasmile Žbanić i glumice Zrinke Cvitešić primio Leon Lučev, glavni glumac i jedan od producenata filma.

Drugi internacionalni filmski festival u Prištini održan je od 22. do 29. septembra. Pored filma "Na putu", u konkurenciji za nagradu bili su i filmovi "If I wanna whistle, I whistle" reditelja Florina Serbana (dobitnik nagrade Srebreni medvjed na ovogodišnjem Berlinaleu), "Neka ostane među nama" Rajka Grlića, te niz drugih značajnih filmskih ostvarenja iz regiona.

Specijalni gost festivala bio je proslavljeni italijanski i holivudski glumac Franco Nero.

Projekciji filma "Na putu, održanoj 25. septembra, prisustvovala je rediteljica Jasmila Žbanić, koja je publici predstavila film i učestvovala u razgovoru nakon projekcije, ali zbog niza drugih međunarodnih obaveza nije bila u mogućnosti prisustvovati dodjeli nagrada.