Ekološki film
0

Nagrada festivala u Baru za Faruka Šabanovića

Sarajevo-x.com
Faruk Šabanović je na Međunarodnom televizijskom festivalu u Baru za ekološki film "Gradski rudari", koji je rađen u produkciji RTVFBiH, dodijeljena plaketa za najbolji scenarij u kategoriji Ekologija XIV.

"Gradski rudari" je desetominutni ekološki film o sakupljačima starog papira koji na taj način osiguravaju sredstva za život, ali i o njihovom razmišljanju o bh. ekološkoj i političkoj situaciji, odnosno značaju prikupljanja odbačenog papira. Ovaj film nastao je tokom snimanja ekološke emisije “Ekovizija” posvećene reciklaži i prikupljanju starog papira. U autorsko-tehničkoj ekipi, pored Faruka Šabanovića, su: producent Edin Lonić, snimatelj Belkasim Hamzagić, montažer Asmir Muratović, tonski snimatelj Armin Misimović i vozač Alija Voloder.

U kategoriji dokumentarnog filma u zvaničnoj konkurenciji takmiči se i dugometražni dokumentarni film “Nostalgični satovi” autora i reditelja Šemsudina Gegića u koprodukciji FTV/FLASH: producent Edin Lonić, izvršni producent Šemsudin Čengić. Dokumentarni film “Nostalgični satovi” fokusira se na priču i sudbinu 1.000 bosanske djece koja su ratne 1992. godine sa ratom zahvaćenih prostora evakuisana u Libiju i njihovom povratku u kamp Garabuli nakon 15 godina kada je uslijedio poziv lidera Moamera El-Gadafija.

Barski festival je srušio prošlogodišnji rekord. Ove godine je u kategorijama igrani film, dokumentarni film i ekologija, prijavljen 181 program iz 42 zemlje. U zvaničnu takmičarsku selekciju uvršten je 71 film iz 35 zemalja sa najmoćnijim produkcijama velikih svjetskih televizija iz Amerike, Rusije, Kanade, Njemačke, Austrije, Italije, Engleske...