Film/TV
41

Na TV1 predstavnici vlasti i realnog sektora o napretku bh. privrede

Odnos države prema privredi, stanje realnog sektora, svijest domaćih potrošača i rezultati kampanje Volimo BiH: Kupujmo i koristimo domaće, teme su o kojima u studiju TV1 razgovara šest vodećih bh. privrednika, koji zajedno upošljavaju desetine hiljada radnika.

Gosti su Mujo Selimović, vlasnik Grupacije Mims i Sarajevske pivare, Kemal Hrnjić, direktor Mljekare Meggle iz Bihaća, Petar Ćorluka, generalni direktor Violete, Mirsad Zaimović, generalni direktor BH Telecoma, Izet Bozalija, vlasnik maloprodajnog lanca Hoše komerc i Mušan Mutevelić, komercijalni direktor Akova Group, i predstavnica aktulene vlasti potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović. Na jednom mjestu, u poznatoj dijaloškoj emisiji Ja biram goste, okupili su se na poziv Admira Kape, predsjednika Udruženja Kupujmo i koristimo domaće.

Tom prilikom svim gostima TV1 uručila je i simbolične poklone u znak sjećanja na zajednički televizijski nastup. Jedina dama u emisiji imala je i privilegiju da iz zgrade televizije izađe sa uručenom joj slikom Starog mosta iz Mostara.

Vrlo zanimljiv i konstruktivan dijalog o aktuelnom stanju ali i budućnosti bh. privrede možete pogledati u subotu u 17:15 i reprizno u nedjelju u 15 sati na TV1, a u nastavku donosimo detalje razgovora sa snimanja.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović pozdravila je skup uspješnih privrednika, kojima je čestitala na činjenici da upošljavaju veliki broj radnika i iznijela stav aktuelne vlasti, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, da postoji opredjeljenje za boljim poslovnim ambijentom. Istakla je kako treba smanjiti opterećenja realnog sektora koji je sputan visokim doprinosima i plaćanjem PDV-a po izdatoj a ne i naplaćenoj fakturi, a istovremno reformisati javni sektor. Izet Bozalija, vlasnik maloprodajnog lanca Hoše komerc, potvrdio je da trgovcima najveći problem predstavlja upravo porezni sistem, odnosno velike stope na doprinose radnicima. Kemal Hrnjić, direktor Mljekare Meggle iz Bihaća, iznio je podatak kako Mljekara bilježi rast od 2-3 posto, što je dobar i realan rast te najavio investiciju u nove pogone i tehnologiju od 5,5 miliona eura.

Također, Hrnjić predlaže vlastima uključenje u realizaciju projekta Mlijeko u školi, kao jedan od konkretnih vidova saradnje vlasti i realnog sektora na zajedničkom jačanju privrede, a samim tim i države. Mujo Selimović, vlasnik Grupacije Mims i Sarajevske pivare, potvrdio je potrebu intenzivnije komunikacije vlasti i privrednika. Samo 1/3 konzumacije piva je od domaćih proizvođača dok su kapaciteti domaćih proizvođača veći od cijele potrošnje u BiH.

Ovo je posljedica smanjenja izvoza a povećanja uvoza, i to je ono što treba mijenjati, kako bi se promijenio status pivarske industrije, zaključio je Selimović. Generalni direktor Violete Petar Ćorluka, pak, istakao je kako je ambijent za poslovanje u BiH bolji nego u susjednim zemljama, Hrvatskoj i Sloveniji, gdje Violeta također posluje, jer su radnici u BiH spremni bolje raditi. Naveo je da se može biti konkuretan na tržištu samo ulaganjem u tehnologiju, dobre inžinjere, kvalitetnu sirovinu i proizvode. U emisiji ekskluzivno i najavljuje novi projekt ove kompanije a to je proizvodnja rezanog cvijeća. Naime, u Violeti žele iskoristiti višak toplinske energije na ovaj način, a prema analizi uvoza zaključili su da postoji potreba, s obzirom da se godišnje u BiH uveze preko 5 miliona KM svježeg cvijeća samo iz Holandije. Mušan Mutevelić, komercijalni direktor Akova Group, naveo je kako se ova kompanija još uvijek oporavlja od velikih gubitaka koji su se desili ulaskom Hrvatske u EU i gubitkom ovog tržišta. Iako mogu parirati svim pogonima u Evropi, nažalost ne mogu i izvoziti tamo, a posljednji prijedlog za poslovnu saradnju ovoj kompaniji stigao je iz Rusije.

Pozdravio je efekte kampanje Volimo BiH: Kupujmo i koristimo domaće, jer je primjetno da su domaći kupci počeli i birati i domaće proizvode. Mirsad Zaimović, generalni direktor BH Telecoma, iznio je podatak da preduzeće za 10 godina kroz poreze i dividende napuni čitav budžet FBiH te da se odluka odustajanja od privatizacije pokazala ispravnom. Podsjetio je da BH Telecom kreira usluge po najvišim svjetskim standardima, ali su ugroženi od nelegalne konkurencije kablovskih operatera protiv koje se, kako zaključuje, država treba boriti.