Film/TV
0

Na snimanju Cruiseovog filma "Valkyrie" ranjeno 11 osoba

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Prilikom snimanja spornog filma "Valkyrie" u kojem hollywoodska zvijezda Tom Cruise glumi organizatora neuspjelog atentata na Hitlera Clausa von Stauffenberga, u nedelju navečer je ozlijeđeno 11 osoba od kojih jedna teže, saopštila je berlinska policija.

Kako stoji u saopštenju, jedanaestoro statista ozlijedilo se prilikom pada s teretnog auta u trenutku ulaska u okuku. Teretno vozilo se trenutno nalazi na ispitivanju kako bi se utvrdila tehnička ispravnost.

Nesreća se dogodila u središtu Berlina gdje se na historijskim lokacijama snima film o neuspjelom atentatu na Hitlera u junu 1944. godine.

Film američkog redatelja Briana Singera je već prije izazvao brojne kontroverze jer se njemačka javnost usprotivila činjenici da nacionalnog heroja grofa Clausa von Stauffenberga glumi Tom Cruise koji je između ostalog poznat i po svom propagiranju Scientološke crkve koja u Njemačkoj ima status sekte te se nalazi pod nadzorom Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

Zbog toga je ministarstvo obrane zabranilo snimanje na spomen lokaciji "Bendler Block" gdje su strijeljani učesnici atentata na Hitlera.