Učestvuje 28 filmova
4

Na filmski festival "Kustendorf" dolazi Monica Belucci

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Internacionalni filmski i muzički festival "Kustendorf" svečano je otvoren večeras u Drvengradu na Mokroj Gori.

Festival organizuje "Rasta International", produkcijska kompanija u vlasništvu Emira i Maje Kusturice, a pokrovitelj "Kustendorfa" je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Otvaranju festivala prisustvovao je veliki broj filmskih umjetnika, muzičara i posjetilaca. Tvorac "Kustendorf" festivala, Emir Kusturica, izrazio je zadovoljstvo brojem prisutnih koje vidi u Drvengradu.

"Divno je videti večeras mlade ljude iz čitavog sveta ovde. Divno je da postoji institucija koja plaća karte studentima i autorima iz sveta i dovodi ih na festival na kojem nema nijedne reklame. Ono što ovaj festival želi i uspeva je da okupi sve mlade ljude koji veruju da film nije samo vulgarno-komercijalni izraz. Ovaj festival nema nijednu jedinu reklamu i reklamira jedino umetnost i film", kazao je Kusturica i dodao da svjetski film danas trpi, kako je rekao, pogrešne autorske filmove.

"Što gluplje to bolje. Ovo drugo u masi filmova koji se proizvode ubija ono za šta se zaista borimo, a to je reinkarnacija filmova iz '70-tih i '80-tih kada je film bio umetnost, ali i zabava", naglasio je Kusturica.

Kustendorf je svečano otvorio ministar kulture i informisanja Republike Srbije Bratislav Petković. "Emir je kazao suštinu ovog festivala. Želim mu se zahvaliti na ovom festivalu, jer ovo nije iluzija. Ovo je nešto što je stvarno i što će trajati vekovima", kazao je Petković, te proglasio festival i svečano otvorenim.

Prvi fim prikazan na ovogodišnjem, šestom po redu Kustendorfu, bio je film Zhang Yimoua "Cvjetovi rata". U okviru takmičarskog programa festivala biće prikazano 28 filmova iz Velike Britanije, Danske, Izraela, Koreje, Kube, Meksika, Njemačke, Perua, Poljske, Portugala, Singapura, Srbije, Sjedinjenih Američkih Država, Filipina, Francuske, Holandije, Crne Gore i Švajcarske, koji će se takmičiti za nagrade Zlatno, Srebreno i Bronzano jaje.

Kustendorf će okupiti velika imena iz svijeta filma poput italijanske glumice i modela Monice Belluci, te proslavljene francuske glumice i modela Audrey Tautou. Festivalu će prisustvovati i njemački režiser turskog porijekla Turker Suer i turska režiserka Yesim Ustaoglu.

Za "Kustendorf" je akreditovan veliki broj kako domaćih, tako i svjetskih medija: MovieMaker (SAD), The Huffington Post (SAD), Variety (SAD), Rolling Stone Magazine (SAD), Moustique (Belgija), El Pais (Španija), Westdeutsche Allgemaine Zeitung - WAZ (Njemačka), La Jornada (Meksiko), Morgenbladet (Norveška), Agencija Anadolija (Turska, Balkan Office), Novinska agencija Xinhua (Kina), Eleftherotypia Daily (Grčka), Yediot Aharanot (Izrael), ANSA (Italija), Channel One (Rusija), CANAL + (Francuska), TV5 (Francuska), ORF TV (Austrija), RTBF - National Belgium TV (Belgija), Bugarska nacionalna televizija, TV Nova (Hrvatska), Al Jazeera Balkans, kao i brojni srbijanski mediji.

Kustendrof 2013 trajaće od 16. do 22. januara.