Mostar
0

Na Danima filma četiri kandidata za Oscara

FENA
Mostarci će u sljedećih pet dana, u sklopu drugog izdanja Dana filma Mostar, imati prigodu pogledati najrecentnija filmska izdanja zemalja regije, među kojima i četiri kandidata za filmsku nagradu Oscar.

Na konferenciji za novinare umjetnički direktor Dana filma Mostar Miro Barnjak kazao je da je ove godine fokus na filmovima iz regiona koji su Mostarcima bliski i razumljivi po mentalitetu.

U subotu u 20 sati, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, festivala će otvoriti hrvatski kandidat za Oscara "Ničiji sin", redatelja Arsena Ostojića.

U ponedjeljak, u 19 sati i 30 minuta na programu je srbijanski kandidat za spomenutu nagradu "Turneja", redatelja Gorana Markovića, a dan kasnije u isto vrijeme bit će prikazan bh. kandidat za Oscara "Snijeg", redateljice Aide Begić.

U srijedu, 29. oktobra, u 19 sati i 30 minuta, Dane filma zatvorit će slovenski kandidat za nagradu američke filmske akademije "Pijetlov doručak", koji je oborio sve rekorde gledanosti u Sloveniji.

Pored ova četiri filma u glavnom programu su i filmovi "Četvrti čovjek", "Moram spavat' anđele", "Belle epoque" i novi film Zrinka Ogreste "Iza stakla", koji će se u Mostaru prikazati u ponedjeljak, 27. oktobra, dva dana prije zagrebačke premijere.

Izvršna direktorica Maja Lasić istaknula je da se Dani filma Mostar žele profilirati u festival koji će najviše vrednovati glumce, pa će tako ove godine najboljem glumcu i glumici po izboru publike biti dodijeljene nagrade - kameni klipovi kukuruza, djelo kipara Ljupka Antunovića.

Prvi put će na Danima filma u Mostaru biti dodijeljene i nagrade za životno djelo, a ove godine ta priznanja dobit će Milena Dravić i Mustafa Nadarević.

Njima u čast u okviru retro programa od nedjelje do srijede u 17 sati, bit će prikazani četiri filma: "Rondo", "Gospoda Glembajevi", "Nije lako s muškarcima" i "Gluvi barut".

S obzirom da nam je želja osigurati da što više ljudi sudjeluje u Danima filma, kazao je ravnatelja festivala Slaven Knezović, tu je i dječji te studentski program.

U sklopu dječjeg programa svakodnevno od 10 do 14 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače organizirane su projekcije filmova Wall-E, Agi i Ema, te Duh u močvari, dok će u amfiteatru Sveučilišta u Mostaru od 16 do 19 sati biti prikazivani dokumentarni filmovi, te filmovi studenata zagrebačke i beogradske filmske akademije.

Sve dodatne informacije i detaljna satnica mogu se naći na internet stranici www.filmostar.com.