Film/TV
0

Moore se nada da će njegov film utjecati na promijene u svijetu u vezi Iraka

NINA
Američki reditelj Michael Moore na konferenciji za novinare, održanoj u utorak u New Yorku izjavio je kako se nada da će prikazivanje njegovog dokumentarca "Fahrenheit 9/11" utjecati na promjene u zemljama koje su odobrile početak rata u Iraku.

On je dodao da bi njegov film trebao potaknuti birače u demokratskim zemljama koje su poduprle rat u Iraku da svojim glasovima protjeraju s vlasti dosadašnje čelnike.

Mooreov film od početka prikazivanja u SAD-u, prije petnaest dana, dokumentarac je potukao sve rekorde gledanosti u toj kategoriji.

Film žestoko kritizira politiku američkog predsjednika Georgea W. Busha u Iraku i ukazuje na urušavanje građanskih prava u Sjedinjenim Državama. On je u filmu, osim američkog predsjednika, kritizirao australskog premijera Johna Howarda i britanskog Tonyja Blaira.

"Ono što me zbunjuje je ponašanje Johna Howarda. Činilo se da taj čovjek ima bar polovicu mozga", rekao Moore je u pogledu australske odluke o slanju 2.000 vojnika u Irak.

"Nadam se da će Australci koji vide taj film reći: moramo promijeniti poredak u našoj zemlji", istaknuo je Moore. Također je rekao kako ne namjerava prisustvovati promociji filma u inostranstvu jer se želi posvetiti svojoj "misiji" u SAD-u - angažirati se na tomu da Bush izgubi izbore u novembru.