Jasmila Žbanić
0

"Moj film nije o vehabijama nego ljubavna priča"

Razgovarala: Tatjana Sekulić<br />Kamera i montaža: Jasenko Korjenić
Bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić ostvarila je još jedan veliki uspjeh u svojoj karijeri. Njen film "Na putu" uvršten je u takmičarski program 60. Internacionalnog festivala u Berlinu gdje će doživjeti svoju svjetsku premijeru 18. februara 2010. godine. Tim povodom razgovarali smo sa slavnom rediteljicom koja nam otkriva kako su tekle pripreme za ovaj film, koja su njena razmišljanja o svijetu selefija, kako se snalazi kao rediteljica u svijetu u kojem se još uvijek smatra da je to muški posao, ali i o tome šta očekuje od festivala u Berlinu.

"Na putu" je ljubavna priča o dvoje mladih ljudi, Luni i Amaru, koji nastoje prevazići prepreke koje prijete njihovoj ljubavi. Nakon Amarove dramatične promjene u jednoj konzervativnoj vjerskoj zajednici, Luna daje sve od sebe da otkrije da li je ljubav zaista dovoljna da njih dvoje ostanu zajedno na putu ka životu u sreći.

Svjetska premijera ovog filma bit će održana 18. februara 2010. na prestižnom 60. Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu, dok je bh. premijera zakazana za 25. februar u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Nakon "Ničije zemlje" i " Grbavice", ovo je treći put u poslijeratnoj historiji BiH da je jedan bosanskohercegovački film odabran u takmičarski program jednog od tri najveća svjetska filmska festivala.