Promovišu nasilje i osvetu
0

Moderni superheroji su loš uzor mladima

Sarajevo-x.com
Moderni superheroji promovišu mačizam i nasilje koje loše utječe na dječake, upozoravaju američki psiholozi. Današnji popularni likovi iz filmova su drugačiji od nekadašnjih uzornih heroja, a jedini alternativni muški uzor u modernim medijima je muškarac koji zabušava i izbjegava odgovornost, upozorava studija.

Profesorica Sharon Lamp ispitala je 674 dječaka od četiri do 18 godina da bi saznala šta čitaju i gledaju na TV-u i na filmovima.

Sa svojim timom na univerzitetu u Massachusettsu analizirala je tipove muških uzora kojima su dječaci izlagani. Po procjeni profesorice Lamp, postoje dva tipa muškarca, agresivni superheroj ili zabušant koji se ni ne trudi.

"Postoji velika razlika u filmskom superheroju današnjice i onome iz stripa koji su nekada izlazili", rekla je profesorica Lamp. "Današnji superheroji učestvuju u konstantom nasilju, on je agresivan, sarkastičan i ne promoviše humanost i dobrotu. Kada nisu u kostimu superheroja, oni iskorištavaju žene, vole skupe stvari, a muškost dokazuju velikim oružjem".

Dječaci bi mogli puno toga naučiti iz starih stripova o superherojima, jer kad nisu u kostimima, oni su pravi ljudi sa pravim problemima i slabostima, piše BBC.

U drugoj prezentaciji dr. Carlos Santos sa državnog univerziteta u Arizoni ispitao je 426 srednjoškolaca o njihovoj sposobnosti da budu samostalni, fizički jaki i bez emocija, što su stereotipne karakteristike muževnosti.

Dr. Santos je zaključio da dječaci teže odolijevaju imitiranju ovakvog ponašanja što se više primiču adolescenciji a to ugrožava njihovo mentalno zdravlje.

"Moramo pomoći dječacima da se odupru takvom ponašanju jer je to ključno za njihov kasniji razvoj i kasniji kvalitet njihovog društvenog života", zaključio je dr. Santos.