Film/TV
257

Mladi redatelj Haris Samardžić novim filmom daje doprinos potrazi za srebreničkim žrtvama

Piše: N. N.
Nakon prvog profesionalnog redateljskog prvjenca Cazinjanina Harisa Samardžića, filma "Hiljadu riječi nakon kiše", stiže i novo filmsko ostvarenje, kratki film "Srebrenica: Dodir bijelog mramora".

Na svoj prvi dugometražni film mladi Samardžić gleda kao na veliki uspjeh s kojim u potpunosti nije zadovoljan zbog nedostatka ličnog iskustva. Iskustvo koje je stekao na snimanju i u fazi post-produkcije dok je radio montažu je u potpunosti iskoristio za novi film. Redatelj ističe kako ovaj film izgleda dosta profesionalnije, iako je sniman samo jedan dan i uz dosta manji, odnosno nikakav budžet. Isto tako kaže da mu je snimanje novog filma izgledala smiješno u odnosu na prvi film, jer tu nije bilo 20 ljudi koji stoje u npr. hotelskoj sobi u koju jedva stane pet osoba. Definitivno mu je nedostajala mlada sarajevska filmska ekipa, od kojih najviše tonac.

"The White Marble Touch" (Dodir bijelog mramora) naziv je njegovog novog filmskog poduhvata. Ovaj kratki igrani film je snimljen kao doprinos mladog redatelja za potragu preostalih neukopanih srebreničkih žrtava. Predstavljat će se kao molba, kao pokušaj za buđenje savjesti svih onih koji znaju gdje se nalaze kosti ubijenih civila. Iako je priča stvorena na sami dan snimanja, ona definitivno može predstavljati tragičnu sudbinu nekog od Srebreničana.

Samardžić se želio zahvaliti svim ljudima koji su učestvovali u izgradnji filma "Hiljadu riječi nakon kiše", posebno Omladinskoj novinskoj asocijaciji u BiH, Denisu Hadžiću, glumcima, te sponzorima koji su dali svoj doprinos. To je sad iza njega, dok mladi Cazinjanin kreće u nove pobjede, s novim filmovima.

Haris Samardžić
Haris Samardžić

"The White Marble Touch" će vjerovatno premijerno biti prikazan na Youth Film Festivalu (Filmski festival mladih), a nakon toga (već u septembru) će biti dostupan svima na YouTubeu. Trailer, koji vam donosimo u prilogu, s dosta isječaka iz filma, objavljen je nedavno.

Svi kadrovi filma su snimani na području općine čije vlasti, kao i one kantonalne, kako ističe Samardžić, još uvijek nisu pružile podršku mladom reditelju i prvom reditelju s područja općine Cazin.