Film/TV
231

Mladi bh. režiser Haris Samardžić snima novi dugometražni film "Anómalos"

Piše: M. Ć.
Na prostorima Bosanske krajine sredinom septembra očekuje se snimanje igranog filma "Anómalos". Scenarij i režiju za film potpisuje mladi Cazinjanin Haris Samardžić.

Student komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji iza sebe ima već respektabilan filmski opus, iako mu je svega 19 godina, uskoro snima svoj novi film. Samardžić je već ostavio svojevrsni pečat na bh. kinematografiju kada je sa svojih 18 godina napisao i snimio svoj prvi dugometražni film "Hiljadu riječi nakon kiše".

U razgovoru za Klix.ba Samardžić kaže da ga za njegov prvi film vežu lijepa sjećanja, s obzirom da je to njegov prvi amaterski filmski set iz kojeg je naučio mnogo stvari. Ipak, kako ističe, novi film je u potpunosti druga priča, te se u mnogočemu razlikuje od dosadašnje bh. kinematografske postavke, kojoj su, kako kaže, osnova teme koje uključuju agresiju na Bosnu i Hercegovinu, te politička situacija u BiH.

"S obzirom na činjenicu da sam rođen pred kraj 1996. godine i da ne mogu imati sjećanja na taj period, mislim da, bez obzira na moje znanje o agresiji na BiH, ne mogu prenositi svoja osjećanja u potpunosti, kao što to mogu velikani bh. kinematografije, te moji uzori. Ratnih filmova nema dovoljno i smatram da ih nikad neće biti dovoljno, ali na meni je, zasad, da stvaram nešto drugačije. 'Anomalos' je u potpunosti fiktivna priča, koja na drugačiji način opisuje posljedice terorizma", kaže Samardžić.

On navodi da su snimanja planirana za septembar ove godine, ukoliko ekipa okupljena oko filma uspije, kako kaže, u onom najtežem, a to je prikupljanje novčanih sredstava za snimanje.

"'Anómalos' je film o svećeniku koji se, uz amneziju, budi iz kome. Na putu otkrivanja vlastitog identiteta dolazi do svetog grada u kojem vlada opšte zlo. U gradu postoji sve više manjih i izopačenih religijskih kultova, te se među jednom od tih krije serijski ubica. Osnovni zadatak svećenika je zaustaviti monstruma, no on na tom putu saznaje anomalne istine o sebi“, otkriva Samardžić.

Snimanja će se odvijati na prostorima Bosanske krajine, a većina filma će biti snimljeno u Cazinskoj krajini. Jedna od planiranih lokacija je i Stari grad Ostrožac, o kojem se mnogo govori u posljednjem periodu.

"Kada sam pisao scenarij, razmišljao sam o lokaciji kao što je Stari grad Ostrožac u mom rodnom Cazinu. O njemu se počelo pričati i prije snimanja 'Anómalosa' i drago mi je zbog toga, jer Bosanska krajina i bh. turizam, zaslužuju takve vrste promocije. Nadam se da će i film 'Anómalos' biti zaslužan za veći broj posjeta starim utvrdama gradova koje ćemo prikazati u punom sjaju", priča Samardžić.

Trenutno je "Anómalos" u fazi pretprodukcije, odnosno traganja za sponzorima.