Film/TV
3

Mjuzikli za razvedravanje: Pet lepršavih filmova za bolje raspoloženje

Klix.ba
Grease
Grease
Za one koji vole muziku, filmove i neku vedriju, plesno koordiniranu realnost, mjuzikli su idealan izbor. Postoji veliki broj kvalitetnih filmova ovog žanra, a mnogi od njih odolijevaju zubu vremena i osvajaju nove gledaoce decenijama nakon što su snimljeni.

Ukoliko ste ljubitelji ovog filmskog žanra, možda će vam se svidjeti sljedeći prijedlozi.

My Fair Lady (1964)

Ovaj klasik nastao je na osnovu pozorišne predstave "Pygmalion" irskog pisca Georgea Bernarda Shawa. Mizogini i pretenciozni profesor fonetike Henry Higgins s prijateljem se opkladi da će cvjećarku Elizu Doolittle, koju glumi sada već legendarna Audrey Hepburn, preobraziti iz djevojke loših manira u nekoga ko će se bez problema moći snalaziti na društvenim događajima visoke klase. Opklada uspijeva i Eliza se adaptira običajima i konvencijama društva kojem pripada profesor Higgins te je spremna u svijet se otisnuti bez njegove dalje pomoći. Međutim, profesor Higgins nije spreman pustiti prostu cvjećarku...

Ovaj film osvojio je osam Oscara, a mnogobrojne reference u popularnoj kulturi svjedoče da je neizbježan dio svjetskog filmskog naslijeđa. Iako snimljen prije više od pet decenija, film je zanimljiv i modernoj publici, a njegov kvalitet je neosporiv i u doba superiornih specijalnih efekata i napredne tehnologije.

Grease (1978)

John Travolta i Olivia Newton John trebali bi biti dovoljan argument za gledanje ovog filma. Ukoliko to nije dovoljno, živopisni kostimi, vesele pjesme i emotivna i komična priča će vas sigurno uvjeriti da pogledate ovaj filmski klasik.

Radnja filma smještena je u pedesete godine prošlog stoljeća i vrti se oko ljubavne priče Sandy Olsson (Newton John) i Dannyja Zukoa (Travolta). Sandy je tipična "dobra djevojka", dok je Danny "bad boy", tako da par mora pronaći način da osjećanja koja imaju jedno za drugo uklope u svoje reputacije i da se nađu na pola puta...

Ovaj film jedan je od najuspješnijih mjuzikala svih vremena, uspjeh je požnjeo i kod kritike i publike, a dobro kotira i među novijim gledaocima.

Chicago (2004)

Ovaj film u kojem glume Catherine Zeta-Jones, Renée Zellweger i Richard Gere novija je inačica istoimenog filma iz 1927. godine. Roxie Hart (Zellweger), djevojka koja se nada životu pjevačke jazz zvijezde u Chicagu dvadesetih godina prošlog stoljeća, umjesto u oči sjajnoj budućnosti iznenadno se nađe gledajući u zatvorske rešetke. U naletu bijesa ubija svog vanbračnog partnera nakon što joj kaže da je ostavlja te ostatak filma provodi pokušavajući izbjeći nepovoljnu presudu i zatvorsku kaznu, uz pomoć spletki, smicalica i, dakako, lukavog advokata Billyja Flynna (Gere) i Velme Kelly (Zeta-Jones), show-djevojke koja se suočava sa suđenjem zbog dvostrukog ubistva.

Film je osvojio šest Oscara, a pored glavnih zvijezda u njemu se pojavljuju i poznate osobe poput Queen Latifah i Lucy Liu.

Moulin Rouge! (2004)

Ova muzička drama prati susret mladog škotskog pisca i pjesnika Christiana (Ewan McGregor) i zvijezde kabarea Moulin Rouge, lijepe kurtizane Satine (Nicole Kidman). Spoj romantičnog i idealističnog Christiana i pragmatične Satine ne čini se kao najuspješniji na početku, ali Satinino srce počinje popuštati. Osim njenog oklijevanja, Christianu problem predstavlja i ljubomorni vojvoda koji je također zainteresovan za Satine. Iako prateći dramatičnu ljubavnu priču s komentarom na materijalizam i preživljavanje u okrutnom svijetu, film obiluje komičnim scenama nastalim zbog spletki i zabuna.

Ovaj australsko-američki uradak nominovan je za osam Oscara, a dobio je dva.

Mamma Mia (2008)

Vesela ljetna priča praćena izvođenjem i koreografijama na pjesme popularne švedske grupe ABBA garantovano može razvedriti bilo koji dan.

Sophie Sheridan sa majkom vodi turističku vilu na grčkom ostrvu Kalokairi i sprema svoje skoro vjenčanje. Osim toga, sprema još nešto: iznenađenje svojoj majci u vidu pozivnice na vjenčanje trojici zgodnih sredovječnih muškaraca od kojih bi svaki mogao biti Sophien otac. Njena majka Donna Sheridan prije Sophienog rođenja imala je kratke avanture sa ovom trojicom muškaraca, a Sophie vjenčanje vidi kao idealnu priliku da konačno sazna identitet svog oca. Uz to, čini se da varnice nikada nisu prestale sijevati između Donne i njenog davnašnjeg ljubavnika...

Film ima odličnu glumačku ekipu: Amanda Seyfried (Sophie), Pierce Brosnan, Colin Firth i Stellan Skarsgård, a majku Donnu igra neprikosnovena Meryl Streep. Uz to, film ima i odlične sporedne glumce izvježbane u ovom žanru.

Iako je film dobio različite kritike, publici širom svijeta dobro dolazi kao siguran način za podizanje raspoloženja kada žele pogledati nešto lako i veselo.