Film/TV
0

FOTO+VIDEO / Mjuzikl "Knjiga Mormona" osvojio devet nagrada Tony

FENA
Foto: Reuters
Matt Stone i Trey Parker (Foto: Reuters)
Mjuzikl "Knjiga Mormona", autora TV serije "South Park", osvojio je sinoć devet pozorišnih nagrada Tony, uključujući nagradu za najbolji mjuzikl.

Trey Parker i Matt Stone, tvorci "South Parka", našli su srodnu dušu u Robertu Lopezu koji je napisao Tonyjem nagrađeni komad "Avenue Q" i njihov komad u kome se blago podsmjevaju Mormonima osvojio je Broadway.

Šou o dvojici mormonskih misionara u Ugandi dobio je nagrade za najbolji mjuzikl, najbolju knjigu, najbolju režiju mjuzikla, najbolju muziku, najbolju glumicu i četiri tehničke nagrade. Mjuzikl je imao 14 nominacija i bio je glavni favorit na ovogodišnjoj dodjeli nagrada.

"Ratni konj" - priča o vojniku iz Prvog svjetskog rata koji traga za svojim konjem, ispričana uz pomoć lutaka i glumaca - osvojio je pet Tonyja, uključujući i nagradu za najbolji komad. Po tri Tonyja dobili su "Normalno srce" i "Sve može".

Mark Rylance proglašen je za najboljeg glumca za svoju snažnu ulogu Johnny "Rustera" Bayrona u komadu "Jerusalem". Norbert Leo Butz je najbolji glumac u mjuziklu. Butz glumi FBI agenta u komadu "Uhvati me ako možeš".

Satin Foster, koja se pojavljuje u mjuziklu Colea Portera "Sve može", proglašena je za najbolju glumicu u mjuziklu, dok je Frances McDormand najbolja glumica za ulogu radnice koja se ponovo nalazi s bivšom simpatijom iz srednje škole u komadu "Dobri ljudi".

Nagrada za najbolju režiju mjuzikla pripala je Casey Nikolai i Treyu Parkeru za "Knjigu Mormona", dok su Marion Elliot i Tom Moris nagrađeni za najbolju režiju pozorišnog komada za "Ratnog konja".

Domaćin dodjele nagrada bio je glumac Neil Patrick Harris koji je počeo show pjesmom o Broadwayu i nastavio sa šalama na račun glavnih nominovanih.

Nagrade su ove godine dodijeljene u Bicon pozorištu na Broadwayu, jer je dugogodišnje mjesto održavanja - Radio City Music Hall zauzela pozorišna trupa Cirque du Soleil.