Film/TV
0

Mirsad Purivatra u žiriju ugledne Robert Bosch Fondacije

Sarajevo-x.com
Mirsad Purivatra
Mirsad Purivatra
Robert Bosch Stiftung, jedna od najvećih i najznačajnijih njemačkih fondacija koja ulaže u razvoj i promociju kulture, umjetnosti i nauke, i u 2011. godini će dodijeliti Koprodukcijsku nagradu za mlade filmske stvaraoce iz Njemačke i Jugoistočne Evrope. Cilj ovog projekta je promocija udruženih filmskih produkcija te poticanje dugoročne saradnje i razvoja evropskog filma.

Na poziv ove ugledne fondacije direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra član je žirija koji će odlučiti o dobitnicima vrijednih nagrada.

Na konkurs koji je bio objavljen u maju 2010. prijavljen je 41 projekat udruženih produkcionih timova koji sačinjavaju mladi filmski stvaraoci iz Njemačke i zemalja Istočne i Jugoistočne Evrope (Armenija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Gruzija, Mađarska, Kazahstan, Kosovo, Makedonija, Poljska, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina).

U narednim danima biće objavljene nominacije po pet timova, u okviru kategorija za animirani, dokumentarni i kratki film svake kategorije. Odabrani timovi će tokom goEast Film Festivala u Wiesbadenu održati prezentacije svojih projekata nakon čega će žiri donijeti odluku o dobitnicima vrijednih nagrada (70.000 eura u okviru svake kategorije). Svečana ceremonija dodjele nagrada održaće se u okviru goEast Film Festival u Wiesbadenu.

Inače, Robert Bosch fondacija jedan je od glavnih partnera Sarajevo Talent Campusa, gdje svake godine, u cilju poticaja saradnje mladih filmskih stvaralaca, gostuju mladi producenti iz Njemačke. Zanimljivo je da su od ovogodišnjih deset producenata njih pet u Sarajevu ostvarili saradnju sa mladim filmskim stvaraocima iz regije, te da su zajedno sa njima aplicirali na konkurs Robert Bosch fondacije.