Deset lakih komada sa...
0

Minela Jašar, TV1: Želim glumiti u domaćem filmu

Razgovarao: Nedžad Jamaković
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Deset godina je provela radeći u pozorištu, a onda je uslijedio angažman u obrazovnoj emisiji Učilica na BHT, a potom i u Biznis vijestima na TV1. Minela Jašar je očito zadovoljna ovim razvojem situacije, jer nam je rekla da, barem zasad, ne misli ništa mijenjati. Editorijal s Minelom napravili smo u sarajevskom The Clubu.

Bavila si se glumom, upisala ekonomiju, ali radiš kao novinarka. Kako je došlo do toga i namjeravaš li ostati u ovom poslu?

Rad na daskama koje život znače je moja prva ljubav. Desetogodišnji rad u pozorištu mi je jako koristio. Tu sam stekla prva iskustva ponašanja na sceni, pred kamerom i naučila pravilno govoriti. Nažalost, ili na sreću, nisam se odlučila za Akademiju scenskih umjetnosti. Ekonomija je bila moj drugi izbor i nikad se nisam pokajala. Svim mojim, slobodno ću reći uspjesima, prethodilo je pozorište, kontakti, ljudi od kojih sam učila. To me dovelo i na BHT1, gdje sam radila kao voditelj obrazovne emisije Učilica. Tad nisam mislila da ću raditi kao novinar, ali kako to kod mene inače ide, sve što ne planiram i desi se i bude u moju korist, na sreću. Imam veliku privilegiju da prve korake u novinarstvu stičem baš na TV1. Prije svega zbog kolega koji mi izlaze u susret maksimalno. Imam još mnogo da učim, a imam i od koga. Zasad ne mislim ništa mijenjati. A budućnost nikad se ne zna šta nosi.

Od samog si početka na TV1. Hoćeš li nam ukratko opisati atmosferu?

Moj prvi dojam od kada sam došla na TV1 je jako pozitivan. TV1 je dala prostora mladim ljudima koji žele da rade i uče i to mi je izuzetno drago. Biznis redakcija, u kojoj sam sada, ima posebnu pozitivnu atmosferu koja me svaki dan, kada dođem na posao, iznova pokreće i motiviše da radim. Ovaj posao je jako stresan, i to naravno utječe na ljude, ali ja sam veliki pozitivac. Radim iz ljubavi i to se vidi po mom osmijehu. Nadam se da to jednim dijelom doprinosi boljoj atmosferi.

Je li teže uređivati i voditi Biznis vijesti od Učilice?

Učilica je poseban koncept emisije. Sama riječ kaže da se radi o obrazovnoj emisiji, gdje moraš biti jako oprezan u komunikaciji sa djecom i u svakom trenutku moraš biti spreman na reakcije i komentare djece. Odličan sam refleks stekla u komunikaciji sa njima. Čak mislim da je s djecom najteže raditi, ali i najslađe. Dok rad u Biznis redakciji, s obzriom i na dnevni angažman, kao i profilisanost tema, zahtijeva drugačiji pristup. S obzirom na to da završavam Ekonomski fakultet ovo mi je prilika da primijenim ono što sam naučila, ali i naučim nešto novo. Naravno, neizostavno je svakodnevno čitanje štampe, pregledavanje internet portala. Opet kažem, veliku sreću imam i što učim od iskusnih kolega.

U BiH se ne gradi baš puno, a ponajmanje se grade fabrike. Koliko se uopće može učiniti na stvaranju drukčijeg ekonomskog ambijenta u BiH, zapošljavanju i sl?

I pored činjenice da je naša država neorganizovana i nefunkcionalna mi bilježimo na desetine primjera uspješnog poslovanja domaćih firmi. Takve firme rijetko dobijaju prostor u našim medijima, a još manje ih ističu političari jer takve firme rade bez njihovog nadzora. Zbog toga smo se odlučili da bh. javnosti predstavljamo mala i srednja preduzeća koje vode uspješni poslovni ljudi, a koji u ovom trenutku nemaju načina da dođu do izražaja, da se čuje za njihove male, ali uspješne biznise. Smatramo da ćemo na ovaj način motivisati i neodlučne bh. građane da svoje ideje pretoče u uspješan biznis. Naša sedmična emisija Kapital, kao i dnevne Biznis vijesti imaju misiju da stimulišu razvoj biznisa u našoj zemlji, da pokažu da mi imamo potencijala i da dobra poslovna ideja može uroditi plodom i u BiH. Zbog toga sam sretna, jer vjerujem kako razvijamo pozitvan način razmišljanja!

Koji je tvoj omiljeni dio programa na TV, ne samo na TV1, i čega po tvom mišljenju nedostaje na TV kanalima?

Omiljene su mi emisije vezane za biznis, a kojih smatram nema dovoljno kod nas. Pogotovo kada je riječ o predstavljanju uspješnih projekata, preduzeća i poslovnih dostignuća u našoj zemlji, kojih mislim da itekako ima i treba im dati pažnju. Emisija obrazovnog karaktera također nedostaje. Pratim Richarda Questa na CNN-u, njegov talk show Quest means business, ponekad i poslovne magazine televizija iz susjedstva.

Mnoge zasigurno interesuje i kakva je situacija na ljubavnom planu?

Lijepo je kada uspijete uspostaviti dobru vezu sa samim sobom i budete zadovoljni i sretni zbog toga. A znatiželjne ćemo pustiti da razmišljaju (smijeh).

Koliko imaš vremena za porodicu, prijatelje, drage osobe?

Nerado priznajem, ali vrlo malo. Trudim se da uskladim obaveze i privatni život koliko mogu. Vrlo često ostajem kući da bi provela vrijeme sa porodicom. Izuzetno mi je važno da su upućeni u sve što mi se dešava, jer onda puno lakše funkcionišem. Brat mi je najveća podrška u svemu što radim, a s obzirom na to i da je njegov i moj posao jako dinamičan često osjetim da malo vremena provodimo zajedno.

Imaš li neostvarenih želja?

Ne bi bilo dobro da nemam u ovom dobu života. Mnogo ih je, a i mislim da nisu nedostižne. Jedna od njih je ostvariti se kao glumica u nekom od naših bh. filmova.

Kako si provela 1. maj?

Provela sam ga kod nane, upravo zbog stvari o kojima sam maločas govorila. I to govori koliko mi je porodica bitna i da svaki slobodan trenutak nastojim biti s njima.

Gdje ćeš odmarati ovog ljeta?

U planu je Istanbul. Ali, ako se planovi za uživanje u ovom prelijepom gradu izjalove, biti će neki Europe Tour kao i prošlo ljeto. Backpacker na leđa i gdje me put odnese.