Film/TV
0

Menzelov film se nije smio prikazati u srednjoj školi zbog golotinje

FENA
Jiri Menzel; Foto: Reuters
Jiri Menzel; Foto: Reuters
Češki redatelj Jiri Menzel šokirao se kad je čuo da je srednja hotelijerska škola u gradiću Česke Budejovice zabranila prikazivanje njegovog novog filma u školi zbog scena s obnaženim glumcima.

Redatelj nagrađen Oscarom za film "Strogo kontrolirani vlakovi" iz 1966. rekao je kako ga je ta odluka "ostavila bez daha". "Odluka mi se čini smiješnom. Film može vidjeti tko želi", dodao je Menzel.

Ravnateljica multiplex kina u Českim Budejovicama Svatava Kopeckova rekla je kako su joj školski profesori u siječnju javili da je školski odbor zabranio film zbog golotinje. "Te su scene poetske, čarobne. To je jednostavno Menzel", izjavila je.

Menzelov novi film "Služio sam engleskog kralja", po istoimenom romanu češkog pisca Bohumila Hrabala, prikazan je na ovogodišnjem berlinskom filmskom festivalu i osvojio nagradu filmske kritike FIPRESCI.

Film, koji po službenoj kategorizaciji smiju gledati 12-godišnja djeca, prati priču ambicioznog konobara koji kruži srednjom Europom u turbulentnim nacističkim i komunističkim vremenima u potrazi za bogatstvom.

Ravnatelj škole Kamil Flachs ustvrdio je da nagost nije bila uzrokom zabrane prikazivanja filma u školi. "Naše je stajalište o interpretaciji povijesnih činjenica bilo drukčije", rekao je, iako nije napomenuo o čemu je točno riječ.