Film/TV
0

Mel Gibsonov "Apocalypto" ponovo na meti kritičara

Sarajevo-x.com
Glumac i producent Mel Gibson uzvratio je na optužbe da njegov film "Apocalypto" pogrešno prikazuje Maja Indijance kao divljake, navodeći da bi se ti kritičari trebali malo pozabaviti istraživanjem prije nego što nešto komentiraju.

''Oni koji kritiziraju film trebaju prvo odraditi zadaću. Ja jesam'', izjavio je Mel Gibson na prikazivanju filma u Mexico Cityju.

Aktivisti Udruženja autohtonih stanovnika u Gvatemali, nekada velikom području bivšeg carstva Maja koje je obuhvatalo južni Meksiko i sjeverni dio Centralne Amerike, izjavljuju da je "Apocalypto" rasistički film.

Film tek treba biti premijerno prikazan u Meksiku i Gvatemali, ali piratski DVD-ovi su već dostupni na ulicama.

Potomci Maja kažu da scene iz filma "Apocalypto", u kojima se pojavljuju Indijanci strašnog izgleda sa pirsingom od ljudskih kostiju, te scene ljudskog žrtvovanja, nameću stereotipe o njihovoj kulturi.

"Apocalypto" je prvi film od Gibsonovog prikaza posljednjeg dana života Isusa Krista koji je, također, pobudio žestoke reakcije javnosti.

On je producirao i sudjelovao u pisanju scenarija za ovaj film, koji se bavi borbom jednog čovjeka da se spasi od žrtvovanja u doba jedne drevne civilizacije.

U filmu se u potpunosti govori na jeziku Yucatec Maja, a proveo je jedan vikend na prvom mjestu američkog box-offica u decembru.