Film/TV
1

Međunarodni filmski festival Rotterdam uživo u Sarajevu

Klix.ba
Kino Meeting Point novu godinu počinje jedinstvenim filmskim događajem – prvi će put bh. publika imati priliku uživo pratiti dio programa 44. Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu koji će biti održan od 21. januara do 1. februara.

Program "IFFR Live!" prenijet će dašak filmskog uzbuđenja s jednog od najznačajnijih filmskih festivala u svijetu u dvadesetak kino dvorana širom Evrope u sklopu jedinstvene platforme koja socijalne mreže i internet integrira u festivalsko tkivo.

Osim što će imati priliku da pogledaju dvije svjetske (ERBARME DICH – PASIJA PO MATEJU / ERBARME DICH - MATTHÄUS PASSION STORIES i NEBO IZNAD NAS / THE SKY ABOVE US), jednu evropsku (ATLANTIK / ATLANTIC) te dvije regionalne premijere (MELODIJA / MELODY I BRZO HODANJE / SPEED WALKING), posjetitelji će u kinu Meeting Point, od 24. do 28. januara, nakon svake projekcije moći sudjelovati u Q&A i panel diskusiji s rediteljima i ekipama filmova putem video-linka te postavljati pitanja preko Twittera ( #livecinema).

Istovremeno, u utorak 27. januara s početkom u 17.00 sati, u kinu Meeting Point bit će održana i panel diskusija o temi javnih prostora u kulturi, s naglaskom na trenutno aktualnu okupaciju Bioskopa Zvezda u Beogradu, na kojoj će sudjelovati gosti iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Program

Subota, 24. januar u 16.00 sati

ATLANTIK / ATLANTIC Reditelj: Jan-Willem van Ewijk (Holandija, 2014., 89 min)

Mladi ribar Fettah sklapa prijateljstva sa ljubiteljima jedrenja na dasci iz Evrope, koji svakoga ljeta posjećuju njegovo rodno selo u Maroku, smješteno uz obalu Atlanskog okeana. Kada njegovi evropski prijatelji otputuju kući iza njih ostaje nepodnošljiva praznina i Fettah često sanja o životu u dalekim stranim zemljama. Jednoga ljeta Fettah se zaljubljuje u Holanđanku Alexandru, iako zna da je Alexandra za njega nedosežna, nakon njenoga odlaska u Fettahu nešto nepopravljivo puca… svoje selo počinje doživljavati kao zatvor. Gubitak Alexandre Fettahu konačno daje snagu da se oslobodi. On pakuje svoj ruksak, uzima dasku za jedrenje i kreće na epsko putovanje ka Evropi duž obala Atlanskog okeana.

Nedjelja, 25. januar u 16.00 sati

ERBARME DICH - PASIJA PO MATEJU / ERBARME DICH - MATTHÄUS PASSION STORIES Ramón Gieling (Holandija, 2014., 98 min) Grupa beskućnika koja se okuplja svakoga petka na horskom pjevanju dobije poziv da prisustvuje probama Pasije po Mateju. Na probama u napuštenoj crkvi stiče se utisak da oni čine kohezivnu grupu s članovima hora i orkestra. Međutim svaka od osoba u toj napuštenoj Božjoj kući ima vlastite razloge zašto voli Pasiju po Mateju. Tokom filma upoznajemo neke od njih te otkrivamo šta ih lično veže sa Bachovim oratorijem o posljednjim danima zemaljskog života Isusa Krista, a koji se, širom svijeta, izvodi u vrijeme prije blagdana Uskrsa.

Ponedjeljak, 26. januar u 19.00 sati

MELODIJA / MELODY Bernard Bellefroid (Belgija, Luksemburg, Francuska, 2014., 90 min) Dvadesetosmogodišnja Melody odlučuje postati surogat majka u zamjenu za značajnu sumu novca s kojom će konačno moći ostvariti svoj san da otvori frizerski salon. Žena čije dijete nosi, bogata Engleskinja Emily, zahtijeva da Melody počne živjeti s njom kako bi pratila tok trudnoće i osigurala da sve protekne u najboljem redu. Dok trudnoća uspješno napreduje, ozbiljno bolesna Emily iznenada umire. Melody ostaje sama s tuđim djetetom i prisiljena je da odluči hoće li dijete napustiti ili zadržati, te ga tako spasiti od tragične sudbine koju je i sama iskusila.

Utorak, 27. januar u 19.00 sati

BRZO HODANJE / SPEED WALKING

Niels Arden Oplev (Danska, 2014., 108 min) U čudnom, malom gradiću na marginama svih dešavanja četrnaestogodišnji Martin priprema se za najformalniji ritual prelaska iz djetinjstva u mladalaštvo - pričest. Godina je 1967., muzika je u zraku i hormoni divljaju. Usred svega toga, Martinova majka iznenada umire, a njena smrt pokreće niz događaja koji ne samo da zauvijek mijenjaju Martinov život već utiču i na sve članove lokalne zajednice. Snažna, duhovita i evokativna priča o tome kako život i smrt mijenjaju svakoga od nas.

Srijeda, 28. januar u 19.00 sati

NEBO IZNAD NAS / THE SKY ABOVE US Marinus Groothof (Holandija, Belgija, Srbija, Grčka, 2015., 90 min) Ana, Sloba i Bojan svakoga dana stavljaju život na kocku prostim činom odlaska na posao. Poslovi im se, naime, nalaze u zgradi Državne televizije Beograd ili u njenoj neposrednoj blizini, a zgrada je uslijed rata postala strateška meta NATO bombardera. Sve troje su prisiljeni da se izbore sa strahom kako bi očuvali privid normalnog života. Dok bombe padaju s neba iznad njihovih glava, Ana, Bojan i Sloba muče se s odgovorom na pitanje: kako preživjeti i ostati normalan, u nenormalnom svijetu?

Cijena ulaznice u pretprodaji je 5 KM (za studente i penzionere 4 KM). Cijena ulaznice na dan projekcije je 7 KM (za studente i penzionere 5 KM). Cijena paketa ulaznica (pet projekcija) je 20 KM.

Ulaznice možete kupiti u caffeu Meeting Point (Hamdije Kreševljakovića 13. Radno vrijeme od ponedjeljka do subote je od 8.00-23.00, nedjeljom od 11.00 do 23.00 sata.